Finac koji se preselio u Zagreb i radi u hrvatskom startupu objasnio zašto je oduševljen Lijepom Našom

Mikaela Hietala životni put odveo je u Hrvatsku gdje već više od godinu dana radi u startupu Miret.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.09.2022. / 13:31

Mikael Hietal i ekipa iz Mireta (Foto: ZICER)

Priče o Hrvatima koji su digli sidro i u potrazi za boljim životnim mogućnostima i financijskim uvjetima, sreću potražili u inozemstvu, nažalost, nisu rijetke. No posljednjih godina nisu rijetke niti priče o stranicama koji su svoju sreću pronašli upravo u Hrvatskoj i prilično su oduševljeni sa životom u Lijepoj Našoj.

Takva je priča Mikaela Hietala, Finca koji danas Hrvatsku zove svojim domom. U Lijepu Našu došao je zbog ljubavi, a kako kaže, ostao je zbog osjećaja zajedništva. S obzirom na to da prilike za razvoj njegove karijere, ali i karijere njegove tadašnje djevojke, a danas supruge, nisu bile sjajne u Finskoj (oboje su u biološkim znanostima), sreću su odlučili potražiti u inozemstvu.

Naratour U ZICER-u predstavljena nova generacija Startup Factoryja

Razmišljali su o preseljenje u Švicarsku i Veliku Britaniju, no kako tamo nemaju obitelj, ni prijatelje odlučili su se za Zagreb: To se pokazalo izvrsnom odlukom. U Hrvatskoj uživamo u klimi, a i sviđa nam se i kako su nas ovdje dočekali domaći ljudi, rekao je Mikael. Nakon doseljenja prvo je volontirao, zatim radio uredski posao te otvorio obrt. Promjena u karijeri dogodila se kada se povezao s hrvatskim startupom Miret, za koji radi već godinu dana.

Kada je s osnivačima kompanije, braćom Domagojem i Hrvojem Boljarem, razgovarao o svojoj ulozi u kompaniji rekao im je kako mu dobro leži objašnjavanje o načinima funkcioniranja različitih procesa i to na jednostavan način koji će biti razumljiv osobama koje nisu dobro upoznate s tim područjem.

Hrvati su komunikativni, a Finci imaju više samopouzdanja

Odlučio sam im pokazati prezentaciju koju sam napravio, a u kojoj sam inženjerima objasnio kako nastaju fosilna goriva i kako se usjevi iz biljaka mogu pretvoriti u etanol neophodan za stvaranje bioplastike. U Miretu često čitam istraživačku i znanstvenu literaturu kako bih pronašao prednosti ili nedostatke određenog materijala za naše tenisice, a zatim imam zadatak u pet minuta predstaviti ono što sam pronašao na način koji je svima zanimljiv. Moj studij ekonomije također je koristan jer sudjelujem i na sastancima o poslovnom razvoju i mogu se lagano prebaciti sa sanjarenja o stvaranju novog materijala na fokusiranje na to kako možemo postići naše poslovne ciljeve u određenoj godini, objašnjava svoju ulogu u kompaniji.

Slika nije dostupna U konkurenciji prestižnih svjetskih modnih brandova, hrvatski startup Miret odnio prvo mjesto, zlato i srebro

Kao najveću prednost rada u startupu izdvojio je fleksibilnost koja više nije povezana s radnim vremenom, no ta fleksibilnost dolazi u kombinaciji s odgovornošću. Također, zadovoljan i radom u ZICER-u u kojem je Miret smješten te ga smatra jedinstvenim okruženjem u kojem svi naporno rade kako bi ostvarili svoje snove.

Mikael za Hrvate kaže da su vrlo otvoreni ljudi, dok su Finci ipak više tihi i suzdržani te bi jedni od drugih mogli puno toga naučiti. Dok bi Fincima dobro došle neke od konverzacijskih vještina Hrvata te bi mogli biti proaktivniji u komunikaciji, mi bi od Finaca mogli preuzeti vjeruju sebe i svoje vještine jer im, naglasio je, ne nedostaje samopouzdanja.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti