FOTO Rusija je na obljetnici Dana pobjede još jednom svijet podsjetila na svoja najjača oružja koja imaju

U Rusiji je obilježena 77. godišnjica pobjede nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu. Rusi su tijekom parade još jednom svijetu pokazali s kakvim naoružanjem ta svjetska velesila raspolaže.

Branimir Vorša | 09.05.2022. / 12:50

Galerija

Oko 11.000 vojnika marširalo je u ponedjeljak moskovskim Crvenim trgom, a pratilo ih je više od 100 oklopnih vozila, dok je Rusija obilježila 77. godišnjicu pobjede nad nacističkom Njemačkom i njenim saveznicima u Drugom svjetskom ratu.

Borba Crvene armije protiv nacističkih trupa poznata je kao Veliki domovinski rat u Rusiji, a 9. svibnja jedan je od najcjenjenijih praznika u toj zemlji.

Marširajuće kolone predstavljale su sve rodove ruskih oružanih snaga. Oni su uključivali elitne zračno-desantne trupe, vojnu policiju, narodne gardiste, kozake i kadete.

Kolonadu vojnika i vozila je predvodio povijesni tenk T-34-85, koji je tijekom Drugog svjetskog rata intenzivno koristila Crvena armija.

Slijedili su ih oklopni džipovi Typhoon-K s kupolama na daljinsko upravljanje Okhotnik (Lovac).

U koloni su bila i oklopna borbena vozila pješaštva, Kurganets-25, opremljena najnovijim modulom oružja Epoha, koji im omogućuje uništavanje ciljeva topovima i raketama.

Parada u Moskvi povodom Dana pobjede - 3 VELIKA FOTOGALERIJA Pogledajte kako je izgledala velika parada u Moskvi, objavljeno što je poremetilo Putinove planove

Kolona tenkova uključivala je najsuvremenije glavne borbene tenkove T-14 Armata, T-90M Proboj te uvelike modernizirane T-72B3M tenkove.

Uz tenkove u koloni je bila i MSTA-S samohodna haubica te Tornado-S višecjevni raketni bacač.

Rusija je predstavila svoje raketne sustave protuzračne obrane S-400 koji su sposobni pogoditi zračne ciljeve u dometu do 250 kilometara. U koloni se našao i Buk-M3 protuzračni sustav.

Slijedile su termonuklearne interkontinentalne balističke rakete Jars koje imaju domet od 10.000 kilometara.

Tradicionalni prelet vojnim zrakoplovima otkazan je u zadnji trenutak zbog lošeg vremena.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti