Francuski regulator kaznio TikTok zbog kolačića, iz kineske tvrtke poručili: Već smo ispravili te probleme

Iz TikToka su se oglasili o kazni istaknuvši da je francuski regulator odredio kaznu za praksu koju su prošle godine promijenili.

Martina Čizmić | 13.01.2023. / 11:01

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

TikTok se našao na udaru francuskih regulatora zbog korištenja kolačića (eng. cookies, malih datoteka koje web-stranice pohranjuju na računalo posjetitelja kako bi se omogućila dodatna funkcionalnost tih stranica). Naime, francuski regulator CNIL, koji je zadužen za zaštitu privatnosti podataka, istraživala je na koji način TikTok koristi kolačiće i kako ih korisnici na internetskim stranicama te platforme mogu izbjeći ili prihvatiti.

Slika nije dostupna Škole podigle tužbu: Evo koga smatraju odgovornim za krizu mentalnog zdravlja među mladima

CNIL je tako otkrio da je posjetiteljima internetske stranice tiktok.com veoma teško odbiti korištenje kolačića, ali i da nisu dovoljno informirani o tome za što se podaci koji se prikupljaju pomoću "kolačića" koriste. Stoga su ih kaznili s pet milijuna eura.

Podsjetimo, prema pravilima Europske unije, internetske stranice moraju na jasan način zatražiti pristanak posjetitelja za korištenje kolačića, ali i informirati ih o tome što se točno prikuplja te omogućiti posjetiteljima da odbiju korištenje kolačića.

Iz TikToka su se oglasili o kazni istaknuvši da je francuski regulator odredio kaznu za praksu koju su prošle godine promijenili. Dodali su kako je sad posjetiteljima lakše odbiti korištenje ostalih kolačića te je bolje objašnjeno za što se ti podaci koriste.

Društvena mreža TikTok - 2 Američki Kongres svojim zaposlenicima zabranio instalaciju popularne aplikacije na službene uređaje

Privatnost naših korisnika i dalje je glavna zadaća u TikToku, istaknuli su iz te kineske platforme.

Zanimljivo, francuski regulator nije testirao kako se koriste kolačići u aplikaciji TikTok, koja se puno više koristi.

Izvor: Reuters 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti