Francuski znanstvenik komentirao povratak u normalu: Restrikcije će trajati do jeseni 2021.

Francuska se neće vratiti na stanje prije koronavirusa do iduće jeseni jer će za cijepljenje stanovništva trebati više vremena nego što je ranije predviđano, rekao je u petak znanstveni savjetnik francuske vlade.

Hina | 18.12.2020. / 12:14

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Cjepiva su velik izvor nade, no kad vidite kapacitete za cijepljenje u Francuskoj i Europi, shvatite da će nam trebati vremena, rekao je imunolog Jean-Francois Delfraissy za televiziju BFM.

Proizvodnja cjepiva će biti sporija nego se mislilo prije 15 dana ili tri tjedna, kazao je Francuz, a prenosi Reuters.

Neće biti nestašice cjepiva, no dobivat će ga se u dužem periodu vremena.

Delfraissy procjenjuje da u Francuskoj ima 22 milijuna ranjivijih stanovnika i da će se njih cijepiti do svibnja, a potom će cjepivo primiti i drugi stanovnici.

Upitan znači li to da će Francuzi i dalje biti pod restriktivnim mjerama do jeseni 2021., Delfraissy je odgovorio: Više manje.

Francuzi će cjepivo Pfizera i BioNTecha početi dobivati u zadnjem tjednu prosinca, nakon što ga Europska unija odobri idući tjedan, najavio je u srijedu premijer Jean Castex.

Francuska je u posljednja 24 sata imala 18.254 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a po ukupnom broju zaraženih od početka pandemije je na petom mjestu, s 2,42 milijuna slučajeva.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti