Futurist ima zanimljiva predviđanja o poslovima koji će biti popularni za 20 godina

Ne znamo što donosi budućnost, no na temelju nekih trendova možemo pretpostaviti kako će se kretati situacija na tržištu rada i kakvi će poslovi biti popularni za dvadesetak godina.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.04.2021. / 11:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

S ubrzanim razvojem tehnologije mijenja se način rada, što smo najbolje mogli vidjeti tijekom protekle godine kada je rad od kuće postao normalna i uobičajena stvar te se otvaraju brojni novi poslovi koji prije nisu ni postojali. Nije teško pretpostaviti da će se takav razvoj, a s njim i povezane promjene nastaviti i dalje te će se za 5, 10 ili 20 godina otvoriti brojni novi poslovi kakvi danas i ne postoje.

Slika nije dostupna Budućnost nije horizontalna, već vertikalna: Zračni taksiji mogli bi biti lansirani s lebdeće platforme?

Iako ne možemo znati što donosi budućnost jer se uvijek mogu dogoditi neke nenadane situacije (npr. pandemija i zaključavanja diljem svijeta), na temelju trenutačnih trendova možemo pretpostaviti u kojem će se smjeru taj napredak kretati. Predviđanje takvih budućih trendova stoji u opisu radnog mjesta futurologa Morrisa Miselowskog, koji je u kolumni za Yahoo napisao svoja očekivanja za neke od poslova budućnosti kakvi će biti popularni za dvadesetak godina.

Poslovi budućnosti 

Specijalist za znanost hrane - Miselowski kaže kako već sada svjedočimo velikim promjenama u industriji prehrane koje su potaknute tehnološkim napretkom, poput korištenja biljne alternative mesu, novih tehnika žetve, pakiranja itd. Tehnologija će, naravno, napredovati i dalje pa će se u toj industriji otvarati i novi poslovi poput specijalista za printanje hrane, dizajnera sintetičke hrane, logističkih službenika banke za hranu itd. On posebno naglašava da će se većina novih tehnologija u proizvodnji hrane fokusirati na održive metode uzgoja.

Slika nije dostupna Petina zaposlenika Facebooka već sada radi na "sljedećoj velikoj računalnoj platformi"

Logistika za autonomni prijevoz - s obzirom na to da već danas u SAD-u Waymo pruža uslugu potpuno autonomnog taksi-prijevoza, nije teško zaključiti da bi za dva desetljeća većina automobila trebala biti manje ili više autonomna. Također, mnogi stručnjaci slažu se kako tada neće biti potrebe za posjedovanjem automobila, već ćemo vozila koristiti samo onda kada ih budemo trebali, a pozivat ćemo ih aplikacijama slično kao što danas pozivamo Uber ili Bolt.

No za upravljanje tom autonomnom tehnologijom, rezervacije, plaćanje i slično za vozila ili javni prijevoz također ćemo koristiti tehnologiju koja će umjesto nas odrađivati tu logistiku. Upravo u tom segmentu - razvoju i upravljanju takvom vrstom tehnologije i logistike, trebali bi se otvoriti brojni novi poslovi.

Promjene poslova u energetskom sektoru - važan naglasak na energetskom sektoru za 20 godina, kao i danas, bit će na sigurnosti. No dok se danas za sigurnost brinu inspektori rada, u budućnosti će za to biti zadužena tehnologija - dronovi će nadgledati mjesta istraživanja, dok će se radnici za posao pripremati u uvjetima virtualne i proširene stvarnosti, bez potrebe za izlaganjima opasnim situacijama. Novi poslovi otvorit će se u razvoju takve specijalizirane tehnologije, analize podataka te prediktivne analize koja će upozoravati kada je vrijeme za održavanje strojeva. Iako Miselowski naglasak stavlja na energetski sektor, slični će se poslovi vezani za VR, AR te analize podataka i prediktivne analize otvarati i u drugim industrijama.

Slika nije dostupna Čipovi u mozgu za mentalno zdravlje i roboti koji brinu o starijima: Kako ćemo koristiti tehnologiju za 10 godina?

Poslovi fokusirani na zdravlje - trend koji traje već godinama, a odnosi se na sve veće ulaganje u zdravlje ljudi, nastavit će se i u budućnosti, smatra Miselowski te kaže kako će fokus biti na poslovima vezanima za wellness i dobrobit ljudi, zajedno s tehnološkim napretkom koji će pratiti te poslove. Također, naglašava i važnost “radikalnih interoperabilnih datoteka” kojima će svi podaci o zdravlju ljudi biti integrirani i dostupni i za “istraživanje i akciju”. Poslovi vezani za takav napredak bit će povezani s razvojem analitike i pogotovo sigurnosti podataka u zdravstvu, kao što će biti potrebni i pravni stručnjaci koji će to pratiti.

Potpuno nova zanimanja - kao neke od poslova koji danas ne postoje, a za desetljeće-dva bi mogli postati uobičajeni Miselowski je nabrojio VR arhitekta, AI prevoditelja, stručnjaka za etičnost umjetne inteligencije itd.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti