Gamechuck i Roda udružili snage i napravili edukativnu videoigru za djecu koju će poželjeti igrati i stariji

U planu je napraviti i igru namijenjenu nešto starijoj djeci, a koja bi se bavila temama poput održivosti, inkluzije i volontiranja.

Martina Čizmić | 20.11.2020. / 15:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Učenje o ponašanju u prometu za djecu može biti dosadno i naporno. No,ne i ako o ponašanju uče kroz igru. Točnije videoigru. Tako je hrvatski startup Gamechuck za udrugu Roditelji u akciji - Roda izradio mobilnu i web igru ČUDOvišna avantura namijenjenu djeci u dobi od 6 do 10 godina.

ČUDOvišna avantura poziva djecu na promišljanje, suradnju i primjenu znanja u novim prometnim situacijama, to je je avantura u kojoj je cilj pomoći čudovištima iz Čudograda popraviti svoj park, a tokom igre djeca uče o prometu, dobrom ponašanju i pomaganju prijateljima u nevolji. Igra je trenutno dostupna za Android mobitele preko Google Play i za bilo koje računalo putem stranice zakoci.eu.

Vizualni stil igre je takozvani pixel-art, inspiriran starim klasicima poput prvih Pokemona ili modernog pixel-art hita Stardew Valley. Uz pixel art stil u rukama izlaganog autora Jurice Cvetka (Art in Games Rijeka 2019), čudovište u igri osmislio je ilustrator Zlatko Druško, veteran zagrebačke ilustracije poznat po svom radu na Letećim medvjedićima i crtežu jednog Alan Ford stripa, Otrov crne ruže.

Programer na projektu je Piet Bronders, doktorand iz Belgije koji je čitavu igru izradio u open source alatima, poglavito Godot Engineu. Glazbu i zvukove je radio riječanin Matija Malatestinić čije autorske zvukove ćemo moći čuti i u nadolazećim megahitovima hrvatske igraće scene poput Red Solstice 2, Primordials, Speed Limit i mnogim drugim.

U pripremi je izlazak igre za iOS uređaje, dodavanje stranog jezika te snimanje glasova za tekst u igri.

Također, u skorijoj budućnosti izradit će se i drugi dio ove igre kroz koju će se nešto starijoj djeci, od 10 do 14 godina, približiti pojam socijalne kohezije i teme poput volontiranja, inkluzije, održivosti itd.

Web igra ČUDOvišna avantura nastala je kao dio projekta zakOČI – Take a Brake! kojemu je opći cilj unapređenje društvenoga razvoja na lokalnim razinama kroz suradnju i partnerstvo hrvatskih i švicarskih institucija javnoga zdravstva, policije i obrazovanja, jedinica lokalne i područne samouprave te organizacija civilnoga društva u području sigurnosti djece u prometu. Ovaj projekt Roda provodi s organizacijom CareCross for Health and Environment iz Švicarske, Sveučilištem Sjever iz Koprivnice, gradovima Koprivnica i Zaprešić te općinom Bale - Comune di Valle.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti