Gameri u Hrvatskoj dobili poligon kakav zaslužuju – GameBar

GameBar kao platforma će se sastojati od web portala www.gamebar.hr, YouTube kanala, Twitcha i Facebooka, a s obzirom na količinu video sadržaja, imat će i ekstenziju u formatu TV emisije na NewsBar TV-u.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.09.2018. / 19:50

Predstavljanje GameBara (Foto: GameBar) (Foto: GameBar)

Gaming industrija se u posljednjih 30 godina sve više širi, a njeni razmjeri broje se u stotinama milijuna gledatelja. Ukupna vrijednost ove industrije, prema izvješću analitičke kompanije Clarifed International, uskoro će doseći 82 milijarde dolara. Procjenjuje se kako će do kraja godine broj ljudi koji aktivno prate esport biti veći od 400 milijuna. Ovdje ne govorimo o igranju nego o praćenju gaming contenta i na toj brojci padaju svi stereotipi o gamingu kao razonodi za klince.

Gdje je u toj priči GameBar pojasnio je na jučer održanoj konferenciji za medije osnivač Vlado Lucić rekavši kako su odlučili iskoristiti svoj najjači adut, a to je višegodišnje iskustvo u TV i video produkciji i pokrenuti GameBar. "To je medij koji će ujedno biti i platforma za gamere iz Hrvatske i regije, gdje ćemo kroz organizaciju različitih turnira povezati gamersku zajednicu i sponzore s publikom i tako potaknuti afirmaciju gaminga u zemlji. Esport je ozbiljan sport, on se ni po čemu ne razlikuje od bilo kojeg drugog sporta. Okupili smo u ovom projektu eminentne stručnjake i sada je na svima nama težak zadatak da tu tezu prenesemo u kod široke publike", zaključuje Lucić.

I u Hrvatskoj nastaje sve više timova i organizacija koje su posvećene upravo natjecanju u videoigrama, a o razmjerima esporta u Hrvatskoj govorio je Damir Hoyla Blumenschein, project manager GameBara, dok je Saša Vrcelj iz Zagreb 360 Gaming, kluba koji okuplja i trenira gejmere i vodi ih na natjecanja govorio o tome kako od esporta napraviti relevantan i financijski profitabilan proizvod.

Predstavljanje GameBara (Foto: GameBar) (Foto: GameBar)

Vedran Jelavić iz ekipe Kazna Kru, jedan od najboljih u World of Tanks na svijetu, usporedio je razmjere esporta u svijetu u odnosu na Hrvatsku, zaključivši kako imamo još puno posla u stvaranju pozitivne percepcije gamera.

Jedna od novosti u sklopu GameBar platforme je i prva domaća TV gaming arena u kojoj će biti organizirani turniri s izravnim video prijenosom, a pred nama je PES turnir od 27. do 30. rujna, s fondom nagrada od 20.000 kuna. Ovo je najvrjedniji PES turnir u regiji, ujedno i jedini koji će biti u isto vrijeme prenošen i na društvenim mrežama, webu i TV-u. Četvrtfinale, polufinale i finale turnira snimat će se u TV studiju, a takav će atraktivan sadržaj doprijeti i do gledatelja koji nužno i nisu gameri.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti