Grad Novska pozicionirala se kao mjesto otvoreno za razvoj gaming industrije, a u srijedu je premijer Andrej Plenković otvorio Učenički dom srednje škole koja je pokrenula strukovni program za razvoj videoigara.

Plenković je u Novskoj posjetio i obišao inkubator s više od 60 tvrtki specijaliziranih za razvoj videoigara.

Ravnateljica Srednje škole Novska Nikolina Fijačko Filipović rekla je na otvaranju Učeničkog doma da je, u nešto manje od dvije godine, to drugo proširenje djelatnosti njihove škole.

Gaming industrija u Novsku će privući mlade iz cijele Hrvatske

Naš novi strukovni program - tehničar za razvoj video igara - upisao je djecu s raznih područja Lijepe naše i rješavanje njihovog smještaja bilo nam je vrlo važno, kazala je ravnateljica, zahvalivši svima na suglasnostima, financijskoj potpori i svemu onom što je dovelo do dobivanja rješenja Ministarstva znanosti i obrazovanja o početku rada doma od 3. siječnja.

Pokretač inicijative otvaranja Učeničkog doma je Grad Novska čije je Gradsko vijeće u veljači 2021. donijelo odluku o kupnji nekadašnje upravne zgrade Ine dok je odlukom gradonačelnika potpisan ugovor o korištenju prostora sa Srednjom školom Novska.

Gradonačelnik Marin Piletić rekao je da ništa od toga ne bi bilo da nisu imali podršku Vlade, premijera, ministra Radovana Fuchsa i članova vlade da, razvijajući program Novske kao središta gaming industrije, srednja škola dobije i dom u kojem će u prvoj generaciji biti smješten 21 učenik.

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak kazao je da se razvojem gaminga Novska pozicionirala kao središte gaming industrije u Hrvatskoj, dok u poduzetničkom inkubatoru imaju 67 otvorenih tvrtki.

Otvaranje novih tvrtki i upisivanje učenika u novom smjeru znači dolazak mladih ljudi i obitelji na područje grada Novske, zaključio je župan, dodavši da će dom biti besplatan za sve učenike.

Premijer je prilikom otvaranja Učeničkog doma Srednje škole Novska rekao da je projekt realiziran u godinu i pol, u odličnom dogovoru glede vlasništva nad tom bivšom Ininom zgradom.

Važnim smatra što se ta operacija odvijala paralelno s verificiranjem programa za tehničara kako bi Grad Novska postao predvodnik, brand gaming industrije i nova niša četvrte industrijske revolucije i digitalnog doba u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Poduzetnički inkubator Pismo 2, kazao je premijer, predstavlja nukleus razvoja novog tipa industrije i novog pozicioniranja Novske, Siska i cijele Sisačko-moslavačke županije.

Iznio je podatak po kojem je više od 50 posto tvrtki koje se bave gaming industrijom registrirano u Novskoj koja je privukla mlade iz cijele Hrvatske, zahvaljujući čemu je i tržište nekretnina dobilo novu dinamiku.

Andrej Plenković (Foto: Vlada RH)

Vlada se s posebnom brigom odnosi prema Sisačko-moslavačkoj županiji

Vlada se, poručio je premjer, prema Sisačko-moslavačkoj županiji odnosi s posebnom brigom i afinitetom, a program koji je Vlada usvojila odnosi se na dva segmenta - obnovu od potresa u Banovini, ali i razvoj pa su, kaže, potpore za poduzetnike digli na maksimalnu razinu.

Zato mislim da će cijela koncepcija novog razvoja u odličnoj suradnji s HZZZ-om, s velikim brojem novih obrta, s puno većom zaposlenošću u Novskoj u zadnjih pet godina predstavljati magnet za mlade koji će tu ostajati, ali i dolaziti. To je dodana vrijednost koju vidim u Novskoj, poručio je.

Projekt je pokrenula razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije - SIMORA koja je, dodao je premijer, prepoznala - na tragu razvoja digitalne industrije - priliku za razvoj gaming industrije.

Podsjetio je da je Vlada 2017. uvrstila u zakonodavni okvir gaming industriju, dok je Ministarstvo gospodarstva financijski podržalo izgradnju inkubatora, HZZ prati programe gdje sa svakih šest mjeseci dolazi 40 mladih na usavršavanje.

Često o ovoj županiji govorimo u kontekstu svih tranzicijskih poteškoća koje su je zadesile, od gospodarskih i šteta nastalih u vrijeme velikosrpske agresije do demografskih problema, potresa i covida, a ova priča o Novskoj je zaokružena priča u kojoj županija i Novska na vrlo cjelovit način idu u korak s četvrtom industrijskom revolucijom i digitalnom tranzicijom te nam daje pogled u svijet budućnosti kako ga vide najmlađi i najkreativniji među nama, rekao je.

Razvoj Sisačko-moslavačke županije sustavno će se podržavati, a osobito kroz projekt kampusa čije je financiranje predviđeno iz Fonda za pravednu tranziciju čime bi se dodatno osnažio put od inkubatora prema kampusu i središtu gaming industrije u Hrvatskoj.

Boravak u Novskoj, predsjednik Vlade završio je posjetom drvno-prerađivačkoj tvrtki Ante Mijić – Quercus d.o.o.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju