Geolozi otkrili potencijalan supervulkan na Aljasci, a njegova erupcija imala bi katastrofalne globalne posljedice

Geolozi ne donose dobre vijesti s Aljaske te vjeruju da je arhipelag koji se nastavlja na taj američki poluotok možda jedan ogroman supervulkan koji bi, u slučaju da erumpira, ostavio dramatične globalne posljedice.

Branimir Vorša | 07.12.2020. / 16:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nešto zlokobno vreba pod površinom u zabačenim vodama aljaškog Aleutskog luka, otkriva istraživanje znanstvenika s Instituta za znanost Carnegie u Washingtonu.Oni su analizirali seizmičku aktivnost, lokalnu ,geologiju, strukture, termalne emisije i emisije plinova iz planine Cleveland i pet vulkana slične veličine na navedenom području.

Prvi obrađeni podaci ukazuju na potencijalnu prisutnost ogromne kaldere ili urušenog dijela Zemljine kore koji pada u ispražnjenu komoru magme koja se nalazi ispod šest stratovuklana: Carlisle, Cleveland, Herbert, Kagamil, Tana i Uliaga.

Takvo urušavanje može izazvati i učinak pritiska poput onog u loncu za kuhanje na paru, kako se komora magme s vremenom puni, ali i sa značajno smanjenim ukupnim volumenom te komore.

Geolozi isto tako smatraju da položaj navedenih šest vulkanskih planina isto tako može ukazivati na postojanje spomenute kaldere.

Sve što smo dosad provjerili podudara se s potojanjem kaldere u toj regiji, kaže Diana Roman sa spomenutog instituta i glavna autorica studije.

Ako se istraživanja provedena u studiji dodatno potvrde, to onda znači da Aljaska krije vulkansku tempiranu bombu, koja sliči supervulkanu Yellowstone u američkoj saveznoj držđavi Wyoming.

Aljaški Aleutski luk krije ugrubo 80 vulkana različitih veličina unutar tog arhipelaga. Deseci tih vulkana se već erumpirali u novije vrijeme, uklmjučujući i Cleveland, koji je erumpirao čak 20 puta u posljednjih 200 godina.

Samo taj vulkan proizveo je oblake pepela koji su se uzdizali između 4,5 i 9 kilometara nadmorskw visine, no dogodili li se erupcija supervulkana, to bi moglo utjecati na globalni zračni transport na dosad nezabilježenoj razini.

Godine 1944. erupcija Clevelanda kategorizirala se kao katastrofičan događaj treće razine prema indeksu vulkanske eksplozivnosti (VEI).

Za vulkan Okmok u Aleutskom luku pretpostavlja se da je pridonio i padu Rimskog carstva prije 2000 godina.

Cilj znanstvenika sad jest provesti dodatna geološka istraživanja tog područja, uključujući i istraživanja morskog dna te prikupljanje seizmičkih i gravitacijskih podataka, kako bi se što bolje razumjela potencijalna prijetnja i kako bi se eventualno moglo adekvatno organizirati za slučaj potencijalne katastrofalne erupcije supervulkana, ako se doista i pokaže da on na tom području i postoji.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti