Američki dužnosnik za zarazne bolesti Anthony Fauci rekao je da AstraZenecino cjepivo protiv COVID-19 ima dobru učinkovitost, ali i da treba riješiti dvojbe u pogledu njegove sigurnosti.

Mislim da je AstraZenecino cjepivo sa stanovišta učinkovitosti dobro cjepivo, a ako se dvojbe u pogledu sigurnosti u Europskoj uniji riješe... učinkovitost cjepiva je zaista prilično dobra, rekao je Fauci u utorak za BBC radio.

Hoćemo li mi ili ne ikada koristiti AZ nije poznato, ali u ovome trenutku izgleda da nećemo morati. To nije loša presuda za AZ, jednostavno je moguće da s obzirom na opskrbu cjepivima drugih tvrtki možda nećemo morati koristiti AZ cjepivo.

Europski regulatori ispituju AstraZenecino cjepivo zbog pojave rijetkih ugrušaka. Ono još nije odobreno u SAD-u.

Europski regulatori utvrdili su moguću povezanost cjepiva i ugrušaka, ali naglašavaju da su dobrobiti cjepiva veće od rizika.

Više od dvanaest zemalja na neko je vrijeme suspendiralo korištenje tog cjepiva, ali su potom nastavile koristiti ga, a neke su uvele minimalnu dobnu granicu, među njima Francuska, Nizozemska i Njemačka.

Dužnosnici u Britaniji savjetovali su da osobe mlađe od 30 godina dobiju drugo cjepivo.

AZ cjepivo daleko je najjeftinije do sada i ne zahtijeva posebne uvjete čuvanja na ekstremno niskim temperaturama kao neka cjepiva zbog čega je glavno cjepivo u mnogim kampanjama cijepljenja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju