Glavni američki epidemiolog otkrio: AstraZenecino cjepivo čini se prilično dobrim, ali ne znam hoćemo li ga mi ikad koristiti

SAD ima dovoljno drugih cjepiva, kampanja cijepljenja ide po planu pa im ono AstraZenece vjerojatno neće trebati.

Hina | 13.04.2021. / 14:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Američki dužnosnik za zarazne bolesti Anthony Fauci rekao je da AstraZenecino cjepivo protiv COVID-19 ima dobru učinkovitost, ali i da treba riješiti dvojbe u pogledu njegove sigurnosti.

Mislim da je AstraZenecino cjepivo sa stanovišta učinkovitosti dobro cjepivo, a ako se dvojbe u pogledu sigurnosti u Europskoj uniji riješe... učinkovitost cjepiva je zaista prilično dobra, rekao je Fauci u utorak za BBC radio.

Hoćemo li mi ili ne ikada koristiti AZ nije poznato, ali u ovome trenutku izgleda da nećemo morati. To nije loša presuda za AZ, jednostavno je moguće da s obzirom na opskrbu cjepivima drugih tvrtki možda nećemo morati koristiti AZ cjepivo.

Europski regulatori ispituju AstraZenecino cjepivo zbog pojave rijetkih ugrušaka. Ono još nije odobreno u SAD-u.

Europski regulatori utvrdili su moguću povezanost cjepiva i ugrušaka, ali naglašavaju da su dobrobiti cjepiva veće od rizika.

Više od dvanaest zemalja na neko je vrijeme suspendiralo korištenje tog cjepiva, ali su potom nastavile koristiti ga, a neke su uvele minimalnu dobnu granicu, među njima Francuska, Nizozemska i Njemačka.

Dužnosnici u Britaniji savjetovali su da osobe mlađe od 30 godina dobiju drugo cjepivo.

AZ cjepivo daleko je najjeftinije do sada i ne zahtijeva posebne uvjete čuvanja na ekstremno niskim temperaturama kao neka cjepiva zbog čega je glavno cjepivo u mnogim kampanjama cijepljenja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti