Glavni američki liječnik upozorava: Društvene mreže iznimno su štetne za mentalno zdravlje djece i mladih

Istraživanja su utvrdila vezu između korištenja društvenih mreža i pojave simptoma depresije.

Hina | 24.05.2023. / 10:19

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Društvene mreže mogu imati "iznimno štetne učinke" na mentalno zdravlje djece i adolescenata, upozorava glavni američki liječnik, pozivajući tehnološke divove na djelovanje.

Prolazimo kroz nacionalnu krizu mentalnog zdravlja mladih i bojim se da su društveni mediji glavni pokretač ove krize – nešto na što moramo hitno odgovoriti, upozorava Vivek Murthy u priopćenju koje prati izvješće objavljeno u utorak.

Meta Američki regulator traži da se Meti zabrani zarađivanje na djeci i mladima

Potrebno je više istraživanja kako bi se "bolje razumjeli učinci društvenih mreža" na mlade ljude, ali "puno dokaza" ide u prilog tome da mogu imati negativne posljedice, kaže on u izvješću na 19 stranica.

Istraživanja su utvrdila vezu između korištenja društvenih mreža i pojave simptoma depresije. Tjerajući tinejdžere da se uspoređuju, ove platforme mogu oslabiti njihovo samopoštovanje, smatra Vivek Murthy.

Mlade djevojke ranjivije su od dječaka. Korištenje tih platformi izlaže ih više od dječaka internetskom maltretiranju ili čak razvoju poremećaja prehrane, prema istraživanju koje je citirao Vivek Murthy.

Sreća Novo istraživanje pokazalo što pozitivno utječe na mentalno zdravlje i ponašanje mladih

Svi mladi također mogu biti izloženi opasnom sadržaju, koji prikazuje na primjer nasilne ili seksualne radnje, kaže on.

Tehnološke tvrtke trebale bi nametnuti "minimalnu dob" za djecu koja se žele pridružiti njihovim društvenim mrežama i stvoriti zadane postavke koje bolje štite njihovu privatnost, naglašava Murthy.

Do 95 posto mladih Amerikanaca u dobi od 13 do 17 godina kaže da koristi neku društvenu mrežu, od čega ih trećina koristi "gotovo neprestano", prema Pew Research Centeru.

Društvene mreže i njihov utjecaj na mlade predmet su zabrinutosti u SAD-u.

Djeca s telefonima TikTok uvodi ograničenje korištenja za maloljetnike

Montana je prošli tjedan donijela zakon o zabrani aplikacije TikTok sljedeće godine, postavši prva američka država koja je to učinila.

Osim problema s podacima i dezinformacijama, lokalni dužnosnici platformu su kritizirali i zbog štetnog djelovanja na mentalno zdravlje najmlađih.

U ožujku je Utah donio zakon prema kojem društvene mreže moraju dobiti pristanak roditelja prije nego maloljetnicima dopuste pristup svojim platformama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti