Godinama se govorilo o prestanku korištenja gotovine, a sada je taj trenutak i stigao!

Izvršni financijski direktor PayPala izdvojio je dvije stvari koje su "ubile" gotovinu – digitalizacija plaćanja i mobilni uređaji.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.10.2019. / 07:53

Digitalni novac (Foto: Getty images)

Ne samo da keš više nije kralj, već je keš – "mrtav"! Tako barem smatraju u PayPalu te je nedavnom intervjuu njihov izvršni financijski direktor John Rainey rekao kako se o prestanku korištenja gotovine govori već godinama, na sada je taj trenutak i stigao. U posljednje vrijeme pojavio se velik broj kompanija i servisa, pogotovo mobilnih servisa, koji su promijenili način na koji plaćamo te su mnogima u potpunosti zamijenili papirnati novac.

Jeff Bezos (Foto: AFP) Mladi više vjeruju Amazonu i PayPalu nego bankama

Dva su glavna uzroka te tranzicije u društvo bez gotovine – prvi je digitalizacija plaćanja, a drugi je porast korisnika mobilnih uređaja, rekao je Rainey i dodao da, kada se ta dva faktora spoje, nastaju kompanije i usluge poput PayPala koje povećavaju dostupnost financijskih servisa velikom broju ljudi. To se pogotovo odnosi na velik broj ljudi (riječ je o gotovo 2 milijarde ljudi) u zemljama u razvoju koji nemaju otvoren bankovni račun.

Digitalizacija plaćanja i mobilnost mogu staviti "svu snagu bankovnih poslovnica i sve financijske servise na dlan njihove ruke", a prema Raineyju, upravo je širenje PayPala izvan tržišta poput SAD-a, Kanade, Velike Britanije i drugih razvijenih država sljedeći korak za kompaniju kojom žele osvojiti nove korisnike.

Pri tome misli na zemlje poput Indije te latinoameričke i afričke zemlje čijim stanovnicima PayPal želi omogućiti pristup financijskim uslugama, ali i online svijetu koji se "ne može iskusiti bez nekog oblika financijskih instrumenata za online plaćanje".

Virtualna valuta Libra, ilustracija PayPal odustao: Propada li Libra i prije no što je zaživjela?

PayPal je jedna od velikih kompanija koja je na početku podržavala i bila dio Libra Associationa, no poput MasterCarda, Vise, eBaya i Stripea napustili su tu organizaciju te, iako je njihova misija demokratizacije financija slična, odlučili su se fokusirati na vlastite prioritete.

Izvor: CNBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti