Neobičan potez koji je Google objavio na svom blogu začudio je mnoge. Naime, Google je odlučio odbaciti podršku H.264 videa u svom pregledniku Google Chrome-u.

Zašto neobično? H.264 video codec je široko prihvaćen, između ostaloga koristi se i na YouTubeu -- koji je u Googleovom vlasništvu, a koji može reproducirati različite formate. No svaki puta kada se korisiti moraju se platiti prava MPEG LA - vlasniku H.264.

Iako bi u neku ruku odluka Googla mogla biti dobra, sa druge strane Google je odbacio H.264 sa namjerom omogućiti otvorenu inovaciju, no Google još uvijek u svom Chromeu koristi zatvoreni plugin Flash Player pa čak je isti preinstaliran na Chromeu.

Da malo pojasnimo. Pošto je Google odlučio odbaciti H.264 format, isti će morati prekodirati sve na YouTubeu u WebM -- što je Googleov projekt za otvoreni video standard. Mobilni uređaji sa Androidom podržavaju H.264 pa se pitamo hoće li Google odbaciti tu podršku i na smartphoneima?

Ono što je važno jest podrška H.264 na mobilnim uređajima iz razloga što je taj video codec hardwareski, te omogućuje duže trajanje baterije na uređajima kao i performanse pregleda videa.

Iako je Googleov Chrome najbrže rastući preglednik u povijesti, još uvijek je nepoznato hoće li Google odbaciti i Flash (koji podržava H.264) u svom pregledniku, koji je između ostaloga i zatvoren plugin. Bilo kako bilo, korisnici neće osjetiti nikakve promijene, a kako se navodi na Chromium Blogu 'čišćenje' će se odvijati u slijedećih nekoliko mjeseci.

Da li je Google u pravu sa ovom odlukom ili će H.264 i dalje dominirati tržištem? Javite nam što mislite dolje u komentarima.

Via [TNW]

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju