Google i Renault dogovorili suradnju na razvoju softverske platforme za automobile

U sklopu dogovorenog partnerstva spomenute kompanije koristit će Googleov oblak na koji će slati prikupljene podatke za procesiranje.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.11.2022. / 11:32

Google
Google (Foto: Afp)

S obzirom na to da su današnja vozila prepuna tehnologije, nije čudo da ih se sve češće naziva računalima na kotačima. Tome u prilog ide i činjenica da sve više tehnoloških kompanija - od Googlea do Foxconna i Xiaomija (spominje se i Apple), ulazi na ovo tržište s vlastitom tehnologijom ili s razvojem vlastitih automobila.

Napadnuti Waymov automobil I onda neki misle da su roboti problem: Ljutiti pješak napao autonomno vozilo

Također, tehnološke kompanije s godinama su potpisale različita partnerstva s ciljem razvoja tehnologije i softvera za vozila. Google je tako prije četiri godine potpisao jedno takvo partnerstvo s udruženjem u kojem se nalaze poznate automobilske kompanije Renault, Nissan i Mitsubishi, a sada su najavili novu suradnju, no ovog puta samo s Renaultom.

Među inim, ta suradnja uključuje i razvoj napredne softverske platforme koja bi pokretala buduća vozila, a trebala bi biti napravljena na Googleovom Android Automotive operativnom sustavu. Osim na sam Renault, platforma će biti razvijena i za druge automobile koje pokriva ovaj francuski brend - Daciu, Alpine i Mobilize. U sklopu dogovorenog partnerstva spomenute kompanije koristit će Googleov oblak na koji će slati prikupljene podatke za procesiranje.

Kako objašnjavaju na The Vergeu, Google i Renault namjeravaju napraviti “digitalnog blizanca” automobila, odnosno virtualnu verziju vozila koja će koristiti napredne mogućnosti umjetne inteligencije za jednostavniju i kontinuiranu integraciju novih servisa u vozila te razvoj aplikacija koje će se koristiti unutar i van automobila. Dakle, u virtualnom okruženju kompanije će testirati softver i nove opcije te pomoći u operacijama vozila putem dijagnostike u stvarnom vremenu pa bi na temelju tih podataka sam automobil trebao upozoriti vozača na potrebu održavanja vozila ili bi, ovisno o situaciji, čak i sam mogao riješiti problem.

Waymov autonomni taksi Automobili budućnosti stižu na ulice Los Angelesa

Također, softver bi vozačima trebao omogućiti stvaranje personaliziranih iskustava koje uključuje ponašanja vozača, najčešće posjećene lokacije, kao i lokacije punjača, a zahvaljujući podacima iz vozila, čak se može složiti i odgovarajući model osiguranja.

Google je tijekom više od desetljeća daleko dogurao na ovom tržištu. Među prvim tehnološkim kompanijama krenuli su s razvojem autonomne tehnologije te danas njihovi automobili u kojima nema vozača prevoze putnike u nekoliko američkih gradova, a u planu su i širenja na druge gradove.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti