Google Photos omogućuje pohranu neograničene količine fotografija i videozapisa

Čini se da je Google riješio probleme s nedostatkom prostora na mobilnim uređajima jer njihov servis omogućuje neograničenu pohranu fotografija i videozapisa

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.05.2015. / 09:16

Google Photos omogućuje pohranu neograničene količine fotografija i videozapisa

Osim kratkog trajanja baterije, jedan od najvećih problema većine korisnika mobilnih uređaja je prostor, odnosno mala količina memorije za pohranu podataka koja im je dostupna. S obzirom na da veliki broj pametnih telefona nema dodatni utor za memorijske kartice, korisnicima je dostupno najčešće 16GB (nekad i samo 8GB) memorije, što se jako brzo popuni instaliranjem aplikacija, i pohranom fotografija i videozapisa. Rješenje za ovaj problem jest u cloud servisima, odnosno servisima za pohranu podataka na koji se sadržaj prebacuje te mu se može pristupiti s bilo kojeg uređaja (potrebna je, naravno, internetska veza), no i ti servisi imaju ograničenje prostora. Korisnicima je najčešće besplatno dostupno 5 do 15GB prostora (Flickr npr. nudi čak 1TB prostora), a za veću količinu prostora potrebno je platiti određenu svotu novca.

U Googleu su odlučili riješiti ove probleme korisnika te su jučer predstavili servis Google Photos koji je dostupan na webu i kao aplikacija za Androide i Appleove mobilne uređaje, a korisnici će na njega moći pohraniti neograničenu količinu fotografija i videozapisa. Određena ograničenja vezana uz veličinu pohranjenog sadržaja ipak postoje pa je tako omogućena pohrana fotografija rezolucije do 16MP, odnosno videozapisa rezolucije ne veće od 1080p – sadržaj koji je u većoj rezoluciji smanjit će se kako bi odgovarao ovim uvjetima. Pohrana fotografija i videozapisa veće rezolucije i dalje je moguća, no korisnici će besplatno moći pohraniti maksimalno 15GB ovakvog sadržaja. S opcijom neograničene pohrane podataka Googleovci žele da ovaj servis postane 'dom za sve fotografije i videozapise', odnosno 'sigurno i privatno mjesto za pohranu životnih trenutaka', a Google Photos automatski će backupirati sadržaj s računala, telefona i tableta.

Iz ove kompanije napominju kako se fotografije otvaraju brzo 'kao da su pohranjene lokalno', njihovo pretraživanje je jednostavno i brzo, a od njih je moguće stvarati kolaže i animacije sa soundtrackom. Naravno, sav će se ovaj sadržaj moći jednostavno dijeliti putem društvenih mreža i putem Bluetootha s drugim mobilnim uređajima, odnosno putem e-maila kao poseban link na kojem će se moći pregledati. Bit će zanimljivo vidjeti odgovor konkurencije, odnosno hoće li popularni Dropbox i Appleov iCloud nakon Googlea povećati količinu dostupnog prostora za pohranu i backupiranje sadržaja. 

Izvor: Google

Foto: YouTube

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti