Google je na službenom blogu za Chrome najavio novu verziju svog internet preglednika za iOS. Najveća novost je uvođenje vlastitog alata za glasovnu pretragu koji jako podsjeća na Appleov Siri.

Glasovna pretraga trebala bi biti dostupna unutar Chromea, no osim običnog pretraživanja prepoznatog glasovnog unosa, aplikacija bi trebala sama pronalaziti relevantne odgovore i recitirati ih korisniku. Tako će vam Chrome odgovoriti na pitanja poput "kakvo je vrijeme u Rimu" i "kolika je udaljenost od San Antonia do Dallasa".

Kako nije integrirana u sam operativni sustav, odnosno može se pokrenuti samo iz Chromea, nova funkcionalnost neće se moći natjecati s Appleovom aplikacijom Siri. Kako piše GigaOM, uvođenje glasovne pretrage dio je Googleove strategije da na iOS ponudi vlastite alternative ponekad lošijim Appleovim aplikacijama.

Novi Chrome za Appleove pametne uređaje trebao bi omogućiti i brže osvježavanje web stranica zbog, kako kažu u Googleu, efektivnijeg raspolaganja cacheom. Treća novost je mogućnost da iOS aplikacije otvore link u Chromeu iz kojeg se korisnik samo jednim dodirom može vrati u aplikaciju iz koje je došao.

Nadogradnja bi vlasnicima iOS uređaja trebala biti dostupna kroz nekoliko dana.