Hakeri se dokopali osobnih podataka i povjerljivih ugovora holivudskih zvijezda i nude ih na prodaju

Osobni podaci vrijedna su "roba" hakerima, a još kad pripadaju poznatim i slavnim osobma, njihova cijena samo raste.

Martina Čizmić | 13.05.2020. / 14:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Odvjetnička tvrtka Grubman Shire Meiselas & Sacks iz New Yorka našla se na udaru kibernetičkih kriminalaca. Činjenica da su kibernetički kriminalci uspjeli ubaciti ransomware (zlonamjerni program koji zaključava sve dokumente i traži otkupninu za njih) u odvjetničku tvrtku nije posebno zanimljiva, no kad spomenemo da ta tvrtka brine o brojnim poznati i slavnim osobama u SAD-u, stvari se mijenjaju.

Osim što su im važni i osjetljivi dokumenti zaključani, hakeri su te iste dokumente i kopirali te prijete da će ih prodati na dark webu ako im tvrtka odnosno njihovi klijenti ne plate "otkupninu".

Prema dostupnim informacijama ukradeno je oko 756 GB dokumenata koji sadrže osjetljive podatke Jennifer Lopez, Davida Lettermana, Roberta DeNira, Christine Aguilere, Barbare Streisand, Mariah Carey, Andrewa Webbera, Roda Stewarta, Brucea Springsteena, Eltona Johna, sestri Kardashian, Madonne i brojnih drugih. Među ukradenim dokumentima nalaze se i povjerljivi dokumenti (s kontaktima, telefonskim brojevima, e-mailovima, povjerljivom prepiskom, ugovorima) poznatih tvrtki poput Facebooka, Sonya i HBO-a.

Iz odvjetničke tvrtke su potvrdili kako su im ukradeni povjerljivi dokumenti te su o tome obavijestili svoje poznate klijente i pokušavaju riješiti situaciju uz pomoć kibernetičkih stručnjaka.

Nisu željeli otkriti pregovaraju li s hakerima o eventualnom plaćanju otkupnine, niti o kojem bi se iznosu moglo raditi. Prema nekim informacijama hakeri traže oko 12 bitcoina kako bi otključali dokumente, ali ne odnosi li se ta cijena na svaki dokument zasebno ili ukupno.

Ovakav hakerski napad može se dogoditi bilo kojoj tvrtki ili pojedincu i, bez obzira na to koliko bili spremni, nanijet će štetu. Za odvjetničku tvrtku koja se godinama hvalila izvrsnim odnosima s klijentima i gradila povjerenje, ovakav bi napad mogao biti koban. Jer ako ne plate otkupninu, hakeri mogu prodati povjerljive dokumente na dark webu i tako nanijeti nemjerljivu štetu. No, ako plate otkupninu, nemaju nikakvu garanciju da će im hakeri otključati dokumente kao ni da će ukradene podatke obrisati.

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti