Situacija za startupe u hrvatskoj nije sjajna. Većina ljudi koji se bave nekim startupom već su se okrenuli prema vanjskom tržištu i vanjskom kapitalu. 

Kompanije u koje je uložen novac već su otvorile urede u SAD-u i drugim zemljama, a upravo se ove stvari žele spriječiti. “"Sve je veći problem što strani investitori, posebno iz Londona, kupuju naše inovativne tvrtke i odnose ih cijele van, čak i razvoj, pa kroz poticaje takvim tvrtkama želimo očuvati radna mjesta u razvoju u Hrvatskoj", istaknuo je ministar Maras. 

"Želimo u rujnu od Vlade zatražiti 200 milijuna kuna garancije na iduće dvije godine, a sve kako bi ojačali interes stranih ulagača u naše inovativne tehnološke tvrtke", istaknuo je Darko Liović predsjednik Uprave HamagBicra. 

VC font će biti pokrenut sredstvima iz strukturnih fondova EU, no s obzirom da bi to moglo potrajati, Maras ističe kako se razgovara sa Svjetskom bankom koja je zainteresirana novac osigurati odmah, a on bi se vratio kad bi se povukla sredstva iz EU fondova. 

"Uvjeren sam da ćemo model kako to riješiti imati do kraja godine", kaže Liović. 

Poanta ovih ulaganja jest zadržati startupe u Hrvatskoj te time otvoriti nova radna mjesta. 

Izvor Poslovni

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju