HBOR: Najmoderniji pristup tehnologiji za novi val razvoja hrvatskog gospodarstva

HBOR je pravi primjer organizacije u javnom sektoru koja uspješno prati trendove te implementira nove tehnologije u svoje procese.

Martina Čizmić | 27.04.2018. / 13:14

Iva Horvat, Dario Novaković i Ivan Roje (Foto: WinDays) (Foto: WinDays)

Hrvatska banka za obnovu i razvitak provela je implementaciju Microsoftova rješenja Office 365 Project and Portfolio Management (Microsoft Project Online) kao nadogradnju postojećeg rješenja Project Server.

Proteron Consulting je prema zahtjevima Banke implementirao rješenje Microsoft Project Online te napravio migraciju podataka i postojeće konfiguracije s postojećeg Project Servera na Office 365 PPM.

Microsoft Office 365 Project and Portfolio Management pomaže u povećanju vidljivosti projektnih performansi i njihovu poboljšanju. Kao rješenje u oblaku (eng. cloud-based software-as-a-service ili SaaS) smanjuje troškove infrastrukture i uklanja potrebu investicije u nadogradnje. Komponenta rješenja za upravljanje resursima omogućuje organizacijama proaktivno upravljanje korištenjem resursa, prepoznavanje uskih grla, točno predviđanje potreba za resursima i poboljšani odabir i isporuku projekata u definiranim okvirima.

Microsoft Project Online mijenja paradigmu IT sustava u HBOR-u u skladu s našim potrebama i zacrtanim ciljevima. Potencijal koji ostvarujemo rješenjem u oblaku je velik: budući da se radi o internetskom servisu, Microsoft Project Online kontinuirano se ažurira najnovijim funkcionalnostima i ažuriranjima, pa IT neće morati brinuti o skupim nadogradnjama, tj. softver je uvijek ažuran, rješenje je dostupno 99,9 % vremena, nema potrebe za održavanjem hardvera i softvera i s tim poveznim troškovima, kao ni potrebe za aktivnostima sistem inženjera unutar tvrtke vezano za PPM sustav. Isto tako, jednostavnija je integracija i kolaboracija sa svim drugim O365 servisima koje koristimo u Banci. Korisne su nam i informacije o novim funkcionalnostima koje nam stižu kontinuirano na redovitoj bazi jednom mjesečno (ili čak i tjedno). Nema migracijskih projekata i potrebe za kupnjom i nadogradnjom hardvera, a potencijal za planiranje su - daljnje integracije s drugim sustavima, istaknula je Iva Horvat, voditeljica projekta implementacije sustava Office365 PPM u HBOR.

Projekt je, zajedno s testnom fazom, trajao oko tri mjeseca. Ključna stvar na kojoj smo inzistirali jest da se migriraju svi postojeći projekti, od onih u fazi drafta ili pripreme projekta, pa sve do onih završenih. Iako na prvi pogled sve izgleda jednostavno, tijekom projekta dolazilo je do mnogo sitnih pitanja i potencijalnih problema – ne samo na tehničkoj, već i na organizacijskoj razini. U implementaciji nam je uvelike pomoglo Proteronovo programsko rješenje za migraciju koje je omogućilo postizanje velike razine automatizacije tijekom migracije, kao i tijekom provjere migriranih podataka, dodala je Horvat.

Jedan od većih izazova tijekom implementacije bila je migracija podataka s postojećeg sustava za upravljanje projektima na MS Project Online.

Koristeći naše aplikativno rješenje za migraciju, omogućena je znatno brža migracija i provjera migriranih podataka. Migracijom izvještaja svi su izvještaji konsolidirani na postojeći servis Power BI koji HBOR već koristi od ranije. Naš je cilj ponuditi vrhunski PPM sustav srednjim i velikim kompanijama te im time pomoći u povećanju konkurentnosti i bržem odgovoru na izazove tržišta. Upravo kvalitetnim odabirom projekata koji donose najveću poslovnu vrijednost te potom implementacijom projekata uz maksimalnu operativnu efikasnost, ostvarit će se strateška prednost kompanije pred konkurencijom, istaknuo je Dario Novaković, direktor Proteron Consultinga.

Implementacijom rješenja Microsoft Office 365 Project and Portfolio Management i rješenja Power BI HBOR će optimizirati sustave za upravljanje projektima i izvještavanje, kvalitetnije upravljati resursima i kolaboracijom na projektima te postići smanjenje troškova, nove funkcionalnosti, visoku dostupnost sustava, fleksibilnu platformu za izradu izvještaja te povećanje efikasnosti.

HBOR je pravi primjer organizacije u javnom sektoru koja uspješno prati trendove te implementira nove tehnologije u svoje procese. Ponosni smo da je HBOR izabrao upravo Microsoftova rješenja kao što su Office 365, Power BI te sada Office 365 Project and Portfolio Management (Microsoft Project Online). Uvjereni smo da će upravo takav pristup omogućiti HBOR-u da i u budućnosti ispunjava svoju važnu ulogu te svojim korisnicima pruža vrhunsku uslugu u skladu sa vremenom, rekao je Ivan Roje, Large Opportunity Manager u Microsoftu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti