Hewlett Packard se pomoću tehnologije bori protiv malarije

Svima nam dobro poznata tvrtka HP, traži način kako se boriti protiv malarije pomoću pametnih telefona.

Zimo Zimo Zimo | 06.06.2011. / 14:43

Hewlett Packard se pomoću tehnologije bori protiv malarije

Svima nam dobro poznata tvrtka HP, traži način kako se boriti protiv malarije pomoću pametnih telefona.

U svom govoru, HP je napomenuo kako je počeo sa jednogodišnjim probnim periodom korištenja smartphone uređaja kako bi pratili i sakupljali informacije o malariji.

'H.P. prepoznaje potencijal korištenja mobilnih uređaja i cloud tehnologije u svrhu unaprjeđenja zdravstvene njege na tržištu koje se razvija.' istaknula je to Gabriele Zedlmayer, potpredsjednica HP za globalnu društvenu inovaciju.

Sistem funkcionira na način da se podaci kroz aplikaciju sakupljaju putem GPS-a, slika, videa i zvuka, koji će pak zajedno biti pohranjeni na serveru, te će se moći pratiti putem velikih servera. Cilj ovog projekta jest zaustaviti širenje malarije na mjestima gdje se pojavljuje.

NYTimes navodi kako H.P.-u nije ovo prvi pokušaj sprječavanja bolesti pa je tako već ranije objavio ručni sat koji prati srčane bolesnike. Dakle, sat bilježi otkucaje srca koji se šalju na aplikaciju na mobilnom uređaja, a koja zatim šalje podatke doktoru. Ovime se doktorima pruža raniji uvid u eventualne poremećaje rada srca.

Napomenimo da je čak 31 posto smrtnih slučaja u SAD-u povezano sa srcem, pokazuju to istraživanja iz 2009. Hoće li ovakvi uređaji postati standard za bolesnike ovakvog tipa? Vjerujemo da hoće, jer će se time drastično smanjiti broj smrtnih slučaja izazvanih malarijom ili bolesti srca.

Podržavamo ovakve projekte, a vi?

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti