HGK nositelj Digitalnog inovacijskog huba za Hrvatsku

DigiCro Hub bit će središnja točka za proces digitalizacije MSP-ova i startup poduzeća u Hrvatskoj .

Martina Čizmić | 14.01.2018. / 14:41

Digitalna transformacija (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Europska komisija odabrala je Hrvatsku gospodarsku komoru za nositelja Digitalnog inovacijskog huba za Hrvatsku u sklopu projekta Pametne tvornice u novim državama članicama EU, objavio je HGK.

Digitalni inovacijski hub funkcionira kao podrška tvrtkama koje bi uvođenjem proizvoda i usluga digitalnih tehnologija poboljšale svoje poslovne/proizvodne procese i ojačale konkurentnu poziciju na tržištu. Kroz svoj rad, digitalni invoacijski hubovi pomažu tvrtkama da na jednom mjestu dobiju sve informacije i potporu za digitalizaciju poslovanja.

Uz HGK, DigiCro Hub konzorcij će činiti tehnička sveučilišta i coworking organizacije koje će pružati stručnu podršku i specijaliziranu infrastrukturu tvrtkama u procesu digitalizacije. Planirano je i uključivanje relevantnih tijela državne uprave kako bi se omogućio kvalitetniji protok informacija s terena te se osigurala institucijska podrška, istaknuo je potpredsjednik HGK za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša Tomislav Radoš.

DigiCro Hub bit će središnja točka za proces digitalizacije MSP-ova i startup poduzeća u Hrvatskoj u okviru tematskih prioritetnih područja koja su prepoznata u Strategiji pametne specijalizacije. Pružat će se usluge informiranja, podrške, edukacije, mentorstva, infrastrukture te sve ostale usluge koje su potrebne za poticanje digitalizacije hrvatskoga gospodarstva i osiguranje novih inovativnih rješenja. Uz to, DIH-ovi omogućavaju tvrtkama pristup najnovijim znanjima, mreži stručnjaka, tehnologijama za testiranje i eksperimentiranje s digitalnim inovacijama koje su relevantne za njihove proizvode, procese ili poslovne modele poput robotike, fotonike računarstva visokih performansi (HPC), analize podataka, simulacije, internet-stvari (IoT), cyber-fizičke sustave, zaštitu podataka itd. Osim tehnološkog fokusa, DIH-ovi imaju i sektorski fokus te se mogu usredotočiti na specifične sektore poput poljoprivrede, građevinarstva, proizvodnje itd., istaknuo je Radoš.

Među ostalima, zadatak DIH-a je jačanje konkurentnosti industrije u Europi pružanjem podrške njezinoj digitalnoj transformaciji. Omogućit će povezivanje tvrtki s investitorima, olakšavati pristup financiranju digitalne transformacije te poticati sinergiju između digitalnih i ostalih ključnih tehnologija (KET).

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti