Hoće li Apple krenuti u kupovinu tešku više od 100 milijardi dolara?

Apple raspolaže s velikom količinom novca, a neki tržišni analitičari vjeruju kako bi Apple dio tog novca (više od 110 milijardi dolara) mogao uložiti u kupovinu Netflixa

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.02.2018. / 16:00

Netflix (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Usprkos velikoj količini novca s kojom raspolažu, Apple nikada nije bio poznat kao kompanija koja kupuje velike i poznate kompanije za desetke milijardi dolara te im je dosadašnja najveća akvizicija bila preuzimanje Beatsa za 3 milijarde dolara. Prema razmišljanjima nekih analitičara, Tim Cook i ekipa uskoro bi mogli promijeniti pristup i umjesto manjih akvizicija u kojima su kupovali manje kompanije zbog njihove tehnologije ili talentiranih zaposlenika, u budućnosti bi se mogli odlučiti na blockbuster akviziciju koja bi mogla koštati više od 100 milijardi dolara.

Rod Hall, analitičar Goldman Sachsa, smatra kako će zahvaljujući Trumpovoj poreznoj reformi Apple moći vratiti više od 250 milijardi dolara u SAD, a nakon plaćanja 17 milijardi dolara poreza u Irskoj te plaćanja poreza u Americi po nižoj stopi, i dalje će imati oko 200 milijardi dolara na raspolaganju. Takva velika količina novca omogućuje Appleu nekoliko zanimljivih scenarija potrošnje, odnosno ulaganja novca koja, osim otkupa vlastitih dionica, odnosno veće dividende, uključuje i velika i značajnija preuzimanja kompanija.

Slično razmišljaju i analitičari Citigroupa Jim Suva i Asiya Merchant koji su još prošle godine predvidjeli kako postoji oko 40 posto šanse za Appleovo preuzimanje Netflixa. Kao razlog potencijalnoj akviziciji naveli su probleme ove kompanije na video tržištu na kojem još nemaju atraktivan proizvod koji će privući korisnike, dok su servisi poput Netflixa, Hulua i Amazonovog video servisa sve popularniji. Netflix iz godine u godinu oduševljava s novim naslovima i atraktivnim serijama, a velika popularnost i veliki broj pretplatnika odrazio se i na cijenu dionice i vrijednost kompanije koja je veća od 100 milijardi dolara. Dakle, ako bi se Apple odlučio na preuzimanje Netflixa, vjerojatno bi morao ponuditi više od 110 milijardi dolara.

Usprkos razmišljanjima analitičara i velikoj količini novca koju mogu potrošiti, pitanje je ima li smisla krenuti u takvu avanturu koja bi se mogla negativno odraziti i na cijenu dionica Applea, ali i na povjerenje investitora. Nakon što su se krajem godine pojavile prve glasine o potencijalnoj akviziciji, na Forbesu su komentirali kako bi se takva akvizicija činila kao očajnički potez Applea koji bi označio veliku promjenu u njihovoj filozofiji poslovanja – a kako je riječ o najvrjednijoj kompaniji na svijetu čija bi vrijednost mogla doseći povijesnih bilijun dolara, jasno je kako neke velike promjene u poslovanju i riskantni potezi teški više od 100 milijardi dolara nisu potrebni.
Ipak, s obzirom na trenutno stanje i trendove na tržište, ne treba se iznenaditi ako se u Appleu u budućnosti odluče na preuzimanje velikih kompanija čija im tehnologija i zaposlenici mogu pomoći u osvajanju tržišta poput proširene i virtualne stvarnosti, autonomnih automobila i slično.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti