Hoće li Sony predstaviti dvije verzije PlayStationa 6?

Iako je do predstavljanja PlayStationa 6 ostalo još dosta godina, mrežom već kruže glasine oko hardvera koji je u pripremi.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.09.2024. / 15:22

PlayStation 5 (Foto: Afp)

Nakon dugo iščekivanja Sony je napokon predstavio poboljšanu verziju PlayStationa 5. U prvom planu Pro verzije je bolja grafika i ray tracing, no za većinu ljubitelja plejke hardverske i grafičke performanse ove konzole uopće nisu u prvom planu, već je njihovu pažnju ponajviše privukla cijena koja na europskom tržištu iznosi čak - 799 eura.

Dok su na društvenim mrežama i raznim forumima korisnici raspravljali i kritizirali PS5 Pro, na internetu su se pojavile informacije o potpuno novoj generaciji plejke - modelu PlayStation 6. A nakon objave tih glasina, proradila je mašta gamera te one ukazuju na to kako Sony ili mijenja strategiju prodaje konzola ili da pripremaju jednu potpuno novu konzolu koju bi mogli predstaviti uz model PS6.

PlayStation Portal Gamerima je proradila mašta: Sony pažljivo prati jedno tržište

Naime, prema izvorima upoznatim sa situacijom, Sony razvija dva čipseta za PlayStation 6. To može značiti, nagađa se, da je japanska kompanija prihvatila Microsoftovu taktiku s konzolama S i X, odnosno da bi mogli predstaviti jednu običnu i, nadamo se, cjenovno prihvatljivu konzolu, a jednu naprednu konzolu koja će, naravno, biti skuplja. Druga mogućnost je da bi Sony, uz klasičnu plejku, mogao predstaviti dlanovnu konzolu.

Podsjetimo, u prošlosti je Sony imao dva modela dlanovnih konzola, no kako su gameri sve više počeli igrati igre na mobilnim uređajima, povukli su se s tog tržišta. Ipak, kako je dokazao Valve sa Steam Deckom, potražnja za takvim tipom uređaja itekako postoji, a da gameri vole taj format pokazalo se i na primjeru solidne potražnje za Sonyjevim Portalom. Riječ je o dlanovnoj konzoli na koju se mogu streamati igre s PlayStationa 5, no ne mogu se igrati igre lokalno, na samoj konzoli.

Naravno, kako smo od PlayStationa 6 udaljeni godinama, jasno je kako Sony može promijeniti neke svoje planove. Što se proizvođača čipova tiče, ranije informacije govorile su kako je japanska tvrtka pregovarala s Intelom i AMD-om, no na kraju su se odlučili za AMD jer se s Intelom nisu mogli dogovoriti oko podjele profita. Također, problematična je bila i podrška za igre starijih modela konzola koje pokreće AMD-ov hardver pa bi razvoj hardvera koji bi podržavao te igre bio prilično skup.

Igranje videoigara, ilustracija Igranje videoigara pozitivno utječe na dobrobit ljudi, no treba voditi računa o jednoj stvari

Do predstavljanja konzole ostalo je još puno vremena i do tada ćemo se naslušati različitih glasina, a bit će itekako zanimljivo vidjeti koliko će PlayStation 6 stajati. Hoće li biti u rangu s modelom 5 Pro ili će biti još skuplji i približiti se cifri od čak tisuću eura.

Izvor: Tech Spot

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti