Sony napokon predstavio PlayStation 5 Pro i razljutio gamere

Sonyjeva konzola u prodaji će se pojaviti 7. studenog, a objavljen je i popis prvih igara koji će iskoristiti poboljšane mogućnosti plejke.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.09.2024. / 09:04

PlayStation 5 Pro (Foto: Sony)

Glasine o Sonyjevoj nadogradnji PlayStationa mrežom su kružile dugo vremena, a jučer je japanska kompanija napokon i službeno prikazala model PS5 Pro. Kako i samo ime kaže, model Pro je napredniji model, što znači i bolju grafiku i bolje iskustvo igranja, no nakon predstavljanja konzole, mnogi nisu bili zadovoljni s onim što su vidjeli te su se mnogi razljutili s jednom stavi koju je napravila japanska kompanija. 

Concord Kakav debakl: Osam godina su razvijali igru, a nakon samo dva tjedna dana povukli su je iz prodaje

Pri tome ne mislimo na samu konzolu, odnosno dizajn i performanse, već na - cijenu. Naime, kada se PlayStation 5 Pro pojavi u prodaji (što će biti 7. studenog), za njega će biti potrebno platiti 700 dolara, odnosno na europskom tržištu čak 799 eura. No niti to nije jedini trošak ako želite konzolu na kojoj ćete željeti igrati igre s diskova - u tom slučaju potrebno je platiti dodatni 79 dolara za jedinicu za diskove. I niti to nije sve jer se i postolje za uređaj dodatno plaća pa je i za njega potrebno izdvojiti 30 dolara.

A ono što ćete dobiti za taj (veliki) novac jest uređaj s nadograđenom grafičkom karticom koji će omogućiti do 45 posto brži rendering gameplaya te napredniji ray tracing. Zahvaljujući umjetnoj inteligenciji, Sony je dodatno poboljšao grafiku tako će igre na PS5 Pro imati još detaljnije vizualne prikaze.

Dakle, slično kao i s modelom PS4 Pro, ova će konzola pokretati iste igre kao i osnovni model, no s većim brojem sličica u sekundi (120fps), poboljšanom kvalitetom slike i boljim vizualnim detaljima.

S obzirom na to da je cijena nove konzole zaista velika, mnogi će se odlučiti na njenu digitalnu verziju, bez dodatne jedinice za diskove pa je dobra vijest što verzija Pro ima puno više prostora na SSD-u - 2TB. S uređajem se, naravno, isporučuje i Sonyjev DualSense Wireless Controller.

Uskoro će se pojaviti i igre koje će biti “poboljšane za PS5 Pro” i koje će maksimalno iskoristiti napredne mogućnosti ovog modela. Među inim, iz Sonyja su spomenuli, Assassin’s Creed Shadows, Final Fantasy 7 Rebirth, Gran Turismo 7, Hogwart Legacy, The Last of US Part II Remastered i druge.

PlayStation Portal Gamerima je proradila mašta: Sony pažljivo prati jedno tržište

Iz Sonyja se nadaju kako će novi model konzole utjecati na povećanje prodaje PlayStationa, pogotovo jer će se na tržištu pojaviti uoči božićnog razdoblja kada su konzole među najtraženijim poklonima. No, što su naglasili i brojni korisnici ispod videa na YouTubeu na kojem se predstavlja ovaj uređaj, mnogi smatraju kako je cijena za ovu verziju plejke jednostavno previsoka. Za neke je to prvotravanjska šala izvan sezone, dok većina komentira da je postavljanje tako visoke cijene - ludost.

U posljednjem financijskom kvartalu Sony je prodao 2,4 milijuna PlayStationa, što je značajan pad u odnosu na 3,3 milijuna u istom razdoblju godinu ranije.

Izvor: PlayStation blog

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti