Hologramska press konferencija: Kako hologrami mijenjaju način komunikacije

Hologram mijenja način komunikacije i pruža ogroman potencijal, kako u svijetu zabave, telekomunikacija i biznisa, tako i u svijetu sporta.

Monika Nožić Monika Nožinić | 07.06.2017. / 18:18

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Neovisno o tome projektiramo li sami sebe ili simuliramo prirodna okruženja, zahvaljujući hologramskoj tehnologiji danas više nismo fizički ograničeni pa tako možemo stupiti u interakciju s ljudima na bilo kojoj lokaciji diljem svijeta. To svakako utječe na način na koji uspostavljamo veze jedni s drugima, ali i više od toga: imamo priliku "oživjeti" poznate osobe pa čak i voljene bliske ljude kojih više nema, a za koje smo bili jako vezani. Utjelovljenje te ideje bio je glazbeni festival Coachella na kojem je "nastupila" holografska projekcija Tupaca Shakura koji je preminuo davne 1996. godine.

Kada govorimo o simuliranom "hologramskom okruženju", najpopularniji znanstveno-fantastični koncept je Holodeck iz Zvjezdanih staza - Sljedeća generacija (Star Trek – The Next Generation). Holodeck je prostorija u koju kada uđete možete aktivirati "program" koji stvara autentično okruženje i situacije koje su autentične i precizne kao i u stvarnom životu.

Iako još uvijek nemamo ovakakvu naprednu tehnologiju, a vjerovatno je nećemo imati ni u idućih nekoliko generacija, Holodeck danas u naznakama možemo prepoznati u mogućnostima tehnologije virtualne stvarnosti.

Neograničene mogućnosti holograma

Hologrami su zapravo snimljene pokretne slike koje se u medij projektiraju putem laserskog snopa koji prelamaju zrcala i sliku šalju na poseban transparentni film pod kutom koji je takav da nam se čini da slika "pluta" sama od sebe i na taj način proizvodi efekt da osoba stoji ispred nas.

Zamislite konferencijski ili običan poziv s kolegom koji se nalazi na drugoj strani svijeta. Ovakav primjer imali smo prilike vidjeti na nedavnoj sportskoj konferenciji za novinare u Münchenu na kojoj je najavljen Audi Cup i na kojoj su se kao hologrami pojavili trener Atlética, Diego Simeone i Jürgen Klopp, trener Liverpoola.

"Ovdje sam s vama kako bi najavio turnir koji će se održati sljedeće sezone. Ako sve bude išlo prema planu, ostajem u klubu. Vidimo se u srpnju u Njemačkoj", rekao je hologram Simeone, a kako je sve izgledalo, pogledajte u priloženom videozapisu.

Kada vrlo zauzeti poslovni ljudi i sportaši nemaju vremena putovati ili istovremeno moraju biti na dva mjesta, mogućnost projektiranja vlastite malenkosti na bilo koje mjesto diljem svijeta od neprocjenjive je vrijednosti. Hologrami će u bliskoj budućnosti itekako promijeniti način komunikacije u svakoj industriji i promijeniti odnos na koji komuniciramo na svakodnevnoj razini jer nam holografska tehnologija omogućuje da komuniciramo s bilo kojeg mjesta na zemlji. Zamislite samo koliko bismo vremena uštedjeli kad bismo kao hologrami komunicirali s prijateljima, kolegama, obitelji, na ovakav način "odlazili" na sastanke i slično.

Dašak budućnosti uz holografske projekcije

U trenutku kada holografska projekcija postane standard u komunikaciji kao što je sada Internet, faktori troškova ili distance postat će u potpunosti nebitni.

Za pretpostaviti je da će se hologramskoj tehnologiji uskoro prikloniti i veći broj glazbenika, kao i razni drugi umjetnici koji će nastupati u svom studiju, dok će se njihov hologramski avatar simultano projektirati diljem pozornica svijeta. Hologramske nastupe ove je godine imala prilike vidjeti i doživjeti i domaća publika u popularnom showu Tvoje lice zvuči poznato, gdje su se hologrami izvođača projicirali na projekcijskoj foliji i gledateljima omogućili zaista nevjerojatno iskustvo.

Svakako se veselimo vidjeti još puno ovakvih i sličnih hologramskih događanja i nadati se vlastitom holodecku u nekoj skorijoj budućnosti...

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti