Hrvati vole gotovinu, ali budućnost je u beskontaktnom plaćanju

U posljednjih godinu dana broj se plaćanja beskontaktnim sredstvima povećao diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj.

Martina Čizmić | 12.04.2021. / 18:06

Beskontaktno plaćanje (Foto:VIsa) (Foto: VIsa)

Tijekom posljednjih godinu dana brojni su kupci zamijenili plaćanje gotovinom, plaćanjem beskontaktnom kreditnom karticom ili pametnim telefonom. 

Prema podacima kartičarskih kući,a rast beskontaktnih platnih transakcija ključni je trend tijekom pandemije, jer su plaćanja bez dodira prerasla praktičnost i postala potreba za potrošače i trgovce. Istraživanje tvrtke Visa pokazalo je da dvije trećine (65 posto) potrošača na globalnoj razini želi koristiti beskontaktna plaćanja onoliko koliko trenutno koriste, ili čak više nego što to čine trenutno.

Potražnja za beskontaktnim plaćanjem ukazuje na to da je beskontaktno plaćanje postalo norma za europske i hrvatske potrošače i trgovce. Beskontaktno plaćanje je popularno jer kombinira brzinu i praktičnost sa sigurnošću. Naime, beskontaktne kartice imaju najniže stope prijevara u usporedbi s drugim oblicima plaćanja, a u zemljama u kojima se beskontaktno plaćanje široko koristi prijevare na prodajnom mjestu su na povijesno niskim razinama, istaknula je Renata Vujasinović, menadžerica za hrvatsko tržište u tvrtki Visa.

Smatraju kako će beskontaktno plaćanje biti ključno za gospodarski oporavak Europe, ali i Hrvatske. Naime, kako ističu, rastuća potražnja za beskontaktnim transakcijama vidljiva je diljem Europe s više od 80 posto plaćanja putem Visa kartica u trgovini sada je beskontaktno. U Francuskoj i Njemačkoj broj beskontaktnih transakcija povećao se za dvije trećine, odnosno gotovo za polovicu, na godišnjoj razini. Od milijardu transakcija, 400 milijuna je zabilježeno u Velikoj Britaniji, a može se očekivati daljnji rast s obzirom na najavu da će se beskontaktno ograničenje u Velikoj Britaniji povećati na 100 funti kasnije ove godine.

Popularnost e-trgovine također raste u Europi, a više od 15 zemalja bilježi porast transakcija e-trgovine od 40% ili više u prosincu 2020. u odnosu na godinu prije. U Hrvatskoj je zabilježen rast transakcija Visa karticama putem e-trgovine od 60 posto.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti