Nove tehnologije gotovo se svakodnevnoj pojavljuju na tržištu. Koja će od tih tehnologija zaista učiniti razliku i biti široko prihvaćena, ovisi i o tome koliko će uređaji koji ju koriste biti dobro napravljeni. 

Obično kad čitamo o tim novim tehnologijama i novim uređajima u medicini, spominju se SAD, Japan, Južna Koreja, Kina, koji su, realno gledajući, predvodnici. No, i u Zagrebu se stvaraju medicinski uređaji koji ne samo da mogu uz bok stati naprednim medicinskim uređajima velikih tvrtki, nego su i po mnogočemu ispred njih. 

Slika nije dostupna Ako zatreba, ova bi hrvatska tvrtka mogla printati medicinske potrepštine

Naime, ekipa iz startupa 3Dtech, koji se bavi proizvodnjom i implementacijom 3D printera za dentalnu industriju, nedavno se vratila s International Dental Show sajma u Kölnu, najvećeg sajma tog tipa na svijetu. Tamo su predstavili svoje printeri iz linije Izzi Dentalia, koji su namijenjeni svim ordinacijama koje su digitalizirale svoje poslovanje te se koriste za print radnih modela, krunica, mostova, udlaga itd. Treba istaknuti kako je 3Dtech prvo hrvatsko poduzeće koje je u svojstvu izlagača predstavilo novi visokotehnološki proizvod u Kölnu.

Nastup na IDS-u bio je veliko iznenađenje za sve nas. Umjesto prvog prikaza skromnog i novog proizvođača iz Hrvatske, ispali smo jedna od nekoliko zvijezda sajma. Pokazalo se da su naši printeri zapravo tehnološki nekoliko koraka ispred svjetske konkurencije te da rutinski printamo zahtjevne materijale i forme. Direktno printani aligneri, elastični silikonski materijali, izrazito viskozni materijali za trajne krunice, sve smo to printali bez problema, dok su sve te kategorije izuzetno teške, pa i nemoguće konkurentskim uređajima. Na valu tog velikog interesa, ostvarili smo brojne i kvalitetne kontakte s velikim brojem kupaca diljem svijeta, s kojima ćemo u skorije vrijeme krenuti u realizaciju poslovnih odnosa, izjavio je Luka Biondić, suosnivač i direktor 3Dtecha.

Posebno je zanimljivo što 3DTech u svom portfelju ima printer (Izzi Ortho 4K100) sa specifikacijama koje omogućavaju preciznost, ponovljivost i brzinu te jako bitno i industrijski kapacitet proizvodnje modela, što ga čini idealnim rješenjem za produkciju clear alignera, a na tragu su i revolucionarnog direktnog printa prozirnih aparatića.

Slaven Damjanović - 1 Diljem Hrvatske zuje 3D printeri: Studenti se organizirali u borbi protiv koronavirusa

Slika nije dostupna Prva 3D printana škola bit će izgrađena na Madagaskaru

Kako su pojasnili, trenutno se proizvodnja alignera radi tako da se printa svaki model zubala pa se potom uz pomoć prijanjajuće termoforming folije proizvode prozirni aparatići. Uz direktan print folija preskače se print modela i skraćuje cijeli proces produkcije aparatića. Sufinancirana sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj, upravo je ta tehnologija na sajmu u Kölnu izazvala najveći interes i po svemu sudeći jako će brzo doživjeti svjetsku premijeru.

Firma je nastala sa ciljem razvoja i implementacije inovativnih rješenja u rapidno rastućem tržištu aditivnih tehnologija (3D print). Svoje mjesto pod suncem našli smo u branši printera za dentalnu industriju, budući da je upravo dental jedna od lukrativnijih grana koja je trenutno u tehnološkoj transformaciji. Premda u ovom trenutku izlazimo na tržište sa strojem u koji smo ugradili čak tri patenta, u pripremi je tehnologija koja će korjenito izmijeniti ortodonciju, tj. proizvodnju i učinkovitost prozirnih aparatića za ispravljanje zuba. Stoga slobodno možemo reći da uspješno radimo na ostvarenju vizije svoga poduzeća kao inovativnog i razvojnog kolektiva koji je u mogućnosti riješiti i najzahtjevnije probleme te odgovoriti na izazove iz čitave lepeze industrija koje imaju potrebe za 3D printom, istaknuo je Ljubomir Lokin, suosnivač i razvojni inženjer te tvorac patenta MLA koji omogućava nevjerojatno precizan print.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju