Naime, Centralni biro za astronomske telegrame (CBAT) Međunarodne astronomske unije (IAU) prenio je 28. listopada da su dr. Denis Vida sa Sveučilišta Western Ontario i Damir Šegon iz Hrvatske meteorske mreže (HMM) prijavili izboj meteora s radijantom u Perzeju, odnosno 14 meteora koje su zabilježile kamere Globalne meteorske (GMN) mreže u noći 24. listopada ove godine, navodi se u priopćenju .

Polovica meteora je opažena u prvih 30 minuta aktivnosti, a aktivnost je trajala ukupno 3 sata.

Potraga za matičnim tijelom ovih meteora prema orbitalnim elementima za sada nije dala rezultata. Novi meteorski roj je službeno upisan u Radnu listu meteorskih rojeva Međunarodne astronomske unije (IAU) pod brojem 1131 te je nazvan Listopadski zeta Perzeidi (OZP).

Novi meteorski roj snimljen i iz Hrvatske

Globalna meteorska mreža je projekt izrastao iz Hrvatske meteorske mreže i danas na globalnoj razini ima više od 300 kamera u više od 30 zemalja svijeta.

Pet od četrnaest meteora zabilježile su kamere Hrvatske meteorske mreže i to u Humu (Istra), Zadru, Virovitici, Đakovu, Ogulinu, Požegi te na Mosoru (Split), Čiovu, Korčuli i Hvaru na brdu Humac ponad Jelse.

Projekt Hrvatske meteorske mreže je proteklih godina dijelom financiran i održavan kroz Hrvatski astronomski savez odnosno Javne potrebe u tehničkoj kulturi Republike Hrvatske (Hrvatsku zajednicu tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja), naveo je glavni tajnik Hrvatskog astronomskogi saveza Dorian Božičević.

Više informacija mogu se dobiti na ovoj stranici.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju