Hrvatski inovatori osvojili devet nagrada na INTARG-u u Katowicama

Hrvatska je u svijetu prepoznata kao zemlja inovacija, a inovatori see redovito vraćaju s brojnim priznanjima, nagradama i komercijaliziranim inovacijama.

Martina Čizmić | 24.06.2018. / 08:34

Ilustracija inovacija (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Hrvatski inovatori i poduzetnici postigli su izniman uspjeh na 11. Međunarodnoj izložbi komercijalnih i znanstvenih inovacija INTARG 2018 u Katowicama gdje je sedam hrvatskih inovatora i poduzetnika osvojilo devet nagrada, a najuspješniji hrvatski izlagač bio je Zvonimir Viduka iz tvrtke ALTPRO d.o.o.

INTARG 2018 završen je u subotu u Međunarodnom kongresnom centru u Katowicama gdje su u konkurenciji brojnih poljskih inovacija iz 12 vrhunskih znanstvenih institucija i 14 država hrvatski inovatori ostvarili veliki uspjeh.

Najuspješniji hrvatski izlagač bio je Zvonimir Viduka koji je za svoju inovaciju "Sustav za automatsko zaustavljanje vlakova AP AUTOSTOP" nagrađen platinom, priopćio je tajnik Savez inovatora Zagreba Neven Marković.

Hrvatska je prepoznata u svijetu kao zemlja inovatora

Hrvatska je u svijetu prepoznata kao zemlja inovacija, a samo od početka ove godine naši su se inovatori predstavili na četiri velike svjetske izložbe inovacija – u malezijskom Kuala Lumpuru, Moskvi i Iasiu, a kući su se vratili s brojnim priznanjima, nagradama i komercijaliziranim inovacijama. Takav su uspjeh upravo ponovili i u Poljskoj.

Ostali uspješni hrvatski izlagači su dobitnici zlatnih odličja - Mirjana Brlečić, Priroda liječi d.o.o. za inovaciju "Hyaluron+Vitamins intenzivna revitalizirajuća linija", Melita Pavlek Moćan i Mira Moćan, COSMEL d.o.o. za inovaciju "Collagen cream C-vitamin+ hyaluron skin matrix repair", te Vjekoslav Majetić, DOK-ING d.o.o., za inovaciju "Rudarski buldožer MVD-XLPD“.

Srebrno odličje osvojila je Sanja Lončarek, LELS za inovciju "LELS – drvene natikače s promjenjivim gornjištem".

Kako je istaknuto, inovatori su osobito ponosni na nove uspjehe mladih zagrebačkih inovatora, učenika Tehničke škole Zagreb - Filipa Bošnjaka, s mentorom Željkom Blažekom. Njihov Model stroja za sortiranje proizvoda nagrađen je srebrnim odličjem. Srebro je osvojio i mladi Davor Gusić, a njegovu inovaciju SecuBot je posebnom nagradom odlikovala vodeća Iranska organizacije inovatora.

Cilj Inovacijske misije, koju je pripremila i uspješno provela Hrvatska gospodarska komora (HGK), bio je usmjeren upravo na komercijalizaciju hrvatskih inovacija te na poticanje poslovne suradnje između Hrvatske i Poljske. U sklopu Inovacijske misije hrvatske tvrtke održale su niz sastanaka s potencijalnim poslovnim partnerima iz Poljske.

Izložba je za njih bila poticaj da pokušaju stvoriti novu platformu kojom će povezati znanstvena i istraživačka područja s poslovanjem. Hrvatskim inovatorima omogućeno je da drugim svjetskim inovatorima i tvrtkama prezentiraju svoje rezultate, a uz njih i specijaliziranoj i otvorenoj javnosti.

Poslovni sastanci održani su s posebno inovativnim tvrtkama, znanstveno-tehničkim parkovima i centrima, znanstvenim ekipama, pojedinačnim istraživačima, sveučilištima, institucijama i drugim organizacijama i tvrtkama bez kojih istraživanje, razvoj i inovacije te njihova primjena u praksi ne bi bili mogući.

Organizatori ovogodišnjeg nastupa hrvatskih inovatora su Savez hrvatskih inovatora i Savez inovatora Zagreba uz potporu zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića i HGK.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti