Hrvatski startup Daytona osigurao pet milijuna dolara ulaganja za olakšavanje života programerima

Jedan od najuspješnijih ovogodišnjih softvera otvorenog koda zadobio je veliko povjerenje programerske zajednice, a novim će sredstvima ubrzati razvoj proizvoda i širenje tima.

Martina Čizmić | 26.06.2024. / 10:26

Ivan Burazin, Vedran Jukić i Goran Draganić (Foto: Daytona)

Domaći startup Daytona osigurao je dodatnih pet milijuna dolara početnog ulaganja za unapređenje istoimenog alata za upravljanje razvojnim okruženjem otvorenog koda. Novi kapital omogućit će Daytoni iskorak u misiji demokratizacije razvojnih procesa za programere diljem svijeta, daljnji razvoj proizvoda, te nova zapošljavanja u marketingu, prodaji i inženjeringu.

Naš cilj je učiniti svakog programera produktivnijim, istovremeno smanjujući prepreke za novopridošlice uklanjanjem nepotrebnih složenosti. Danas se postavljanje razvojnog okruženja može usporediti s pokretanjem automobila 1900-ih: s mnogo koraka i kvarova, objasnio je Ivan Burazin, suosnivač i izvršni direktor Daytone, te dodao: Daytona to čini jednostavnim kao pokretanje modernog automobila - samo pritisnete gumb i krenete. Pomažemo programerima da se usredotoče na ono što im je zaista važno, a to je pisanje koda i izgradnja inovativnih rješenja.

Ovu rundu investiranja predvodi Upfront Ventures, jedan od najpoznatijih fondova u SAD-u koja upravlja s više od šest milijardi dolara imovine i ulagač je u dobro poznate tvrtke poput GOAT, PayPal Credit, Ring, te mnoge druge. Povjerenje Daytoni ponovno je ukazao i prethodni ulagač, 500 Emerging Europe, dio investicijske kompanije 500 Global koja upravlja imovinom vrijednom 2.7 milijardi dolara, a investitor je u tehnološke divove poput GitLaba, Twilia i Algolie.

Odgovor na veliki programerski problem

Daytona je u početku nastala kao rješenje prilagođeno velikim poduzećima, omogućujući programerima automatiziranu konfiguraciju okruženja za rad, jednostavnu suradnju i povećanje produktivnosti uz pridržavanje sigurnosnih potreba poduzeća. Prepoznajući važnost koristi ovih prednosti i izvan velikih organizacija, Daytona je stvorila verziju otvorenog koda namijenjenu individualnim programerima. U samo dva mjeseca, Daytona je na GitHub-u, vodećoj svjetskoj platformi za projekte otvorenog koda, prikupila preko 5000 Github Stars i konstantno je na listi popularnih repozitorzija, što ukazuje na snažnu potražnju i veliki interes zajednice.

Jedan od stalnih izazova programerima je problem tzv. "radi na mom računalu", gdje neusklađena razvojna okruženja dovode do značajnih gubitaka produktivnosti. Daytona se izravno suočava s ovim problemom omogućujući svakom programeru stvaranje potpuno funkcionalnog radnog okruženja jednom naredbom - "daytona create."

Uzbuđeni smo što možemo podržati Daytonin tim u njihovoj misiji pojednostavljenja razvojnih okruženja, rekao je Kevin Zhang, partner u Upfront Ventures i novi član upravnog odbora Daytone, te istaknuo: Najnaprednije tvrtke na svijetu usvojile su razvojna okruženja u oblaku kao način postizanja jedinstvenog razvojnog okruženja za svoje timove. Osnivači Daytone rade na tome od kada su prije više od desetljeća stvorili jedan od prvih IDE-ova u oblaku. Njihova stručnost i strast jedinstveno ih pozicioniraju za izgradnju programerskog iskustva koje također zadovoljava i najstrože sigurnosne zahtjeve.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti