Hrvatski stručnjak za AI suprugu je pronašao uz pomoć - algoritma

Konferencija “Let’sGrow” okupila je brojne stručnjake iz tehnologije, ali i brojnih drugih industrija koji su ponajviše razgovarali o umjetnoj inteligenciji.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.05.2024. / 10:09

Članovi udruge ICT Istria (Foto: ICT Istria)

U srijedu je u Puli održano treće izdanje konferenciji “Let’sGrow” nazvano “AI u fokusu” na kojem su se okupili brojni stručnjaci iz tehnološkog sektora, ali i drugih industrija poput medicine, turizma, prava, poduzetništva itd. Glavni naglasak konferencije stavljen je na evoluciju umjetne inteligencije i njenu sveprisutnost u različitim aspektima društva. Kroz interaktivne rasprave i predavanja, gaming te speed dating, sudionici su dobili uvid u najnovije trendove i perspektive u području umjetne inteligencije, kao i o utjecaju ove tehnologije na budućnost ljudske interakcije i poslovanje.

Astronom Korado Korlević Ugledni astronom otkrio odakle je došao meteor koji je obasjao nebo nad Hrvatskom, ali i koliko bi mogli vrijediti njegovi ostaci

Jedan od najzanimljivijih razgovora bio je s poznatim hrvatskim znanstvenikom i astronomom Koradom Korlevićem koji je u raspravi “Umjetna inteligencija ne postoji?” naglasio kako je njeno postojanje samo stvar percepcije, dok je ono što bi nas trebalo zabrinuti jest činjenica kako AI može razviti samosvijest, što neki znanstvenici tvrde da se već i dogodilo. Ipak, istaknuo je nužnost da o umjetnoj inteligenciji raspravljaju i druge znanosti jer je čisti tehnički dio odrađen još davne 2015. godine.

Zanimljiv razgovor u panelu “Srijedom u 2” vodio je Aleksandar Stanković s Mislavom Malenicom, stručnjakom za AI, direktorom Mindsmithsa i osnivačem Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju (CroAI). Njegova priča o korištenju algoritma u potrazi za partnericom korištenjem misaonih eksperimenata za optimizaciju procesa upoznavanja i pronalaženja idealnog partnera izazvala je smijeh, ali i ozbiljnu raspravu o primjeni AI-a u svakodnevnom životu.

Malenica je ispričao kako nije htio gubiti vrijeme na neuspješne veze pa je odlučio potražiti pomoć - algoritma. U potrazi za idealnom partnericom i suprugom kreirao je 5 pitanja, tzv. misaonih eksperimenata i standardizirao komunikaciju kako bi skratio vrijeme razgovora. Kandidatkinje je podijelio u četiri kategorije, a nakon dva mjeseca u kojima je izlazio s dvije djevojke dnevno, našao je sadašnju suprugu, nuklearnu fizičarku i majku njihovo šestero djece. No, Malenica kaže kako je upravo ona pala na svih pet misaonih eksperimenata.

Promjena paradigme

Govoreći o budućnosti umjetne inteligencije, Malenica je naglasio promjenu paradigme iz inženjerske u dizajnersku i poslovnu te smatra kako je vrijeme da se okrenemo razvoju novih poslovnih modela koji će koristiti ovu tehnologiju na inovativne načine. Prognozirao je revoluciju u medicini na krilima umjetne inteligencije, gdje će prevencija biti ključni element i zauzeti mjestu liječenju.

Astronom Korado Korlević Ugledni astronom otkrio odakle je došao meteor koji je obasjao nebo nad Hrvatskom, ali i koliko bi mogli vrijediti njegovi ostaci

Doc. dr. sc. Irena Hrstić, dr. med. ravnateljica Opće bolnice Pula, Luka Rossi, direktor Vinarije Rossi i predsjednik Udruge Vinistra, Tedi Chiavalon, suvlasnik OPG-a Chiavalon, Marko Cukon, direktor digitalnog marketinga i tehnologije u Arena Hospitality Group te Damir Medved, direktor konzorcija EDIH Adria sudjelovali su u panelu „Svi za jednog, AI za sve: Od medicine i turizma, do masline i malvazije“. Vinari i maslinari otkrili su kako im AI olakšava proizvodnju vrhunskih vina i maslinovih ulja, odnosno pomaže u optimizaciji procesa proizvodnje i poboljšanju kvalitete konačnog proizvoda. U turizmu i hotelijerstvu, istražili su kako AI čini boravak gostiju još osobnijim i ugodnijim, sve dok se nosi s rastućim zahtjevima i nedostatkom radne snage, a kada govorimo o medicini, AI unaprjeđuje administrativne procese, poboljšava operativno poslovanje bolnice te otvara nove mogućnosti za mlade stručnjake. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti