Hrvatski znanstvenici postigli nevjerojatno: Dokazali da je mozak moguće vratiti u život i nekoliko sati nakon smrti

Činjenica da su uspjeli "oživjeti" mozak nakon smrti svinje pokazuje koliko zapravo malo znamo o tom važnom i kompleksnom organu.

Martina Čizmić | 17.04.2019. / 21:04

Nenad Šestan (Foto: Yale University)

Grupa znanstvenika predvođena profesorom Nenadom Šestanom sa Sveučilišta Yale ostvarila je nevjerojatno znanstveno postignuće. U svom istraživanju uspjeli su povratiti u život mozak svinje i do četiri sata nakon njene smrti.

Ovo otkriće pokazuje kako je moguće zaustaviti propadanje moždanih stanica, što bi moglo pomoći znanstvenicima u istraživanju Alzheimerove bolesti.

Znanstvenici su razvili BrainEx tehnologiju kojom su uspjeli ritmički upumpavati posebno osmišljenu tekućinu oko mozga te tako imitirati pumpanje srca. Tekućina je sadržavala sintetičku krv i lijekove koji su trebali usporiti propadanje moždanih stanica i omogućiti njihov povratak u život.

Zahvaljujući ovoj tehnologiji znanstvenici su uspjeli "oživiti" mozak do razine na kojoj su zabilježili aktivnost u sinapsama i potrošnju kisika kao kod normalnog živog mozga. Fascinantno je što su aktivnost zabilježili 10 sati nakon što je svinja usmrćena.

Netaknut mozak velikog sisavca zadržava prethodno nezabilježen kapacitet za obnovu cirkulacije na i određenu molekularnu i staničnu aktivnost nekoliko sati nakon prestanka cirkulacije krvi, istaknuo je profesor Šestan.

No znanstvenici u svom radu objavljenom u časopisu Nature napominju kako, iako su zabilježili određenu aktivnost u mozgu, nije bilo tragova bilo kakve električne aktivnosti koja bi sugerirala tragove svijesti. U prijevodu, iako je davao znakove života, to je i dalje bio mrtav mozak.

Klinički rečeno, ovo nije živući mozak, već stanično aktivan mozak, dodao je neuroznanstvenik Zvonimir Vrselja.

Činjenica da su uspjeli "oživjeti" mozak nakon smrti svinje pokazuje koliko zapravo malo znamo o tom važnom i kompleksnom organu.

Dugoročno bi rad prof. Šestana i njegovog tima mogao pomoći u očuvanju funkcija mozga nakon velike traume (kao što su ozljede mozga ili moždani udari), kad mozak ostaje bez kisika i počinje njegovo propadanje.

Izvor: Yale Medicine

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti