Hrvatskoj ne nedostaje inovatora, ali treba unaprijediti inovacijski sustav

Inovacije se prepoznaju više u svijetu nego u Hrvatskoj.

Hina | 12.07.2023. / 11:57

 Hrvatska zajednica inovatora dodijelila je nagrade za inovacije 2022. godine u četiri kategorije, a sve nagrađene inovacije već su prepoznate i tražene na domaćem i međunarodnom tržištu, rečeno je u srijedu na dodjeli nagrada.

U kategoriji "Inovacija inovatora pojedinca ili tima" nagradu je dobila inovacija "Connect", pametni modularni sustav. Autori su Lovro Stipanović, Josip Oroz, Ivan Vlajnić i Nedjeljko Štefanić. Inovacija je do sada višestruko nagrađivana, a radi se o pametnom modularnom sustavu kućne automatizacije više razine, za koji interes pokazuju i najveći europski distributeri.

U kategoriji "Inovacija godine inovatora pojedinca ili tima unutar malog gospodarskog subjekta" pobjedu je odnijela inovacija "Bee smoker", autora Ivana Bračića iz tvrtke PIP. Radi se, navedeno je, o peletima koji se koriste u pčelarstvu kao inovativno peletirano gorivo za dimilicu. Inovacija je također prepoznata i tražena na domaćem i međunarodnom tržištu.

Apple Tehnološke tvrtke dominiraju popisom najinovativnijih kompanija

Inovacija "Dimenzijska mjerna stanica" autora Ivana Orlovića, Marijana Kranjčeca i Filipa Čurćija iz tvrtke HS Produkt dobila je nagradu inovacije 2022. godine u kategoriji "Inovacija inovatora pojedinca ili tima unutar srednjeg ili velikog gospodarstva, dok je u kategoriji koja se dodjeljuje za pojedinca ili tima unutar javne ustanove nagradu dobila inovacija "Primjena tiskanih računalno generiranih holograma kao sigurnosnih elemenata. Autor je Vladimir Cviljušac sa Grafičkog fakulteta u Zagrebu.

Ivan Bračić obratio se u ime svih nagrađenih rekavši da je komercijalizacija inovacije "fokus svih fokusa" kad se ta inovacija već dogodi. No ako inovacija ne bude prihvaćena na tržištu onda ta dobra ideja, rekao je, nije podržana.

Kazao je da sve četiri dodijeljene nagrade imaju veliki potencijal i da će otvoriti svoj tržišni prostor te poboljšati strukturu hrvatskog gospodarstva s višom razinom znanja i većom dohodovnošću.

Očekuje i institucionalnu podršku, prvenstveno Hrvatskoj zajednici inovatora, kako bi ta zajednica mogla ojačati svoju poziciju među svojim članovima i da dobre inovacije, tržišno prihvatljive, zažive kroz proizvodnju.

Pohvalio je Ministarstvo poljoprivrede koje zadnjih godina, naglasio je, uspješno prati hrvatske inovatore.

Predsjednik Hrvatske zajednice inovatora Miljenko Šimpraga rekao je kako je ta zajednica najveći promotor inovacija u Hrvatskoj, kazavši i da bez inovacija nema gospodarskog razvoja.

Velike hrvatske tvrtke, najveći izvoznici, naveo je, svoj su razvoj temeljile na inovacijama i razvijali nove tehnologije. Istaknuo je da se inovacije prepoznaju više u svijetu nego u Hrvatskoj.

Šimpraga je kazao i da je od ideje inovacije do izlaznog proizvoda potrebno puno vremena i truda, no i da je činjenica da se tek otprilike svaka 600-ta ideja komercijalizira.

Kod nas bi se, naveo je, trebao unaprijediti inovacijski sustav.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti