Mobilna mreža HT-a među 10 posto najboljih na svijetu

Hrvatski Telekom pohvalio se P3-Best in Test certifikatom drugu godinu zaredom.

Martina Čizmić | 25.01.2019. / 13:24

Boris Drilo (Foto: Zimo) (Foto: Zimo)

Hrvatski Telekom drugu godinu za redu može se pohvaliti P3-Best in Test certifikatom koji se dodijeljuje najboljim mobilim mrežama. Ove je godine testirano 120 mobilnih mreža diljem svijeta, a usporedba P3 temelji se na usporedbi svih konkurenata određenog tržišta. Kako su iz HT-a naglasili na predstavljanju rezultata, njihova je mobilna mreža druga po kvaliteti u Deutsche Telekom grupi, odmah iz Nizozemske.

“Ovo je najbolji rezulat u povijesti mjerenja P3 u Hrvatskoj”, istaknuo je Boris Drilo, član Uprave HT-a te dodao kako je HT osvojio 948 od mogućih 1000 bodova čime se pozicionirao među 10 posto najboljih mreža na svijetu.

Naglasio je kako ovakvi rezultati ne dolaze preko noći niti bez mnogo truda i ulaganja. Tako je HT u protekle četiri godine uložio 7,5 milijardi kuna u izgradnju i nadogradnju postojeće mobilne mreže. O kolikim se sredstvima radi najbolje govori usporedba da je za isti novac moguće izgraditi četiri Pelješka mosta.

“Ulaganje u budućnost mobilne mreže iznimno je važno za budućnost gospodarstva i čitavog društva”, rekao je Drilo te dodao kako bi za digitalizaciju ekonomije i društva u Hrvatskoj do 2025. Bilo potrebno uložiti još veća sredstva. Napomenuo je i kako je HT sa svojim ulaganjima u fiksnu i mobilnu mrežu najveći privatni investitor u Hrvatskoj.

Vrijednost investicija u mobilne mreže u prošloj i ovoj godini premašit će milijardu kuna, a fokus je na modernizaciji radijske mreže prema SRAN konceptu - tehnologiji koja osigurava kogezistenciju 2G, 3G, 4G i 5G mreže na istoj opremi. Nova je oprema već postavljena u Istri, Zagrebu i okolici, a do kraja ove godine u planu je pripremiti i ostatak Hrvatske za uvođenje 5G tehnologije.

“Uvođenje 5G mreže omogućit će transformaciju čitavog društva otvaranjem spektra dodatnih mogućnosti korištenja mobilnih tehnologija koje će promijeniti živote ljudi nabolje i unaprijediti gospodarstvo”, dodao je na kraju Drilo.

 Ht

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti