HT daje 700 tisuća kuna za inovativne i znanstvene projekte "Generacije Next"

Natječaj je otvoren za sve obrazovne institucije, neprofitne organizacije i zajednice prijavitelja te za partnerske projekte.

Martina Čizmić | 16.05.2018. / 17:00

Žene u znanosti (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Hrvatski Telekom raspisao je donacijski natječaj u kojem će podijeliti 700 tisuća kuna za projekte koji promoviraju znanja i vještine generacije koja tek dolazi. Pod imenom "Generacija Next", natječaj je otvoren za sve obrazovne institucije, neprofitne organizacije i zajednice prijavitelja te za partnerske projekte, a projekti se mogu prijaviti u dvije kategorije – Digitalne inovacije uz internet stvari i istraživački znanstveni projekti.

 

U prvoj kategoriji "Digitalne inovacije uz Internet stvari" traže se  konkretna IoT rješenja koja utječu na lokalnu zajednicu – projekti koji otvaraju novu perspektivu u obrazovanju, zdravstvu, prometu i području šire društvene odgovornosti.

Predviđeni broj prihvaćenih projekata jest 50 s ukupnim iznosom donacije od 400.000 kuna. Izabrani projekti dobit će donaciju ukupne vrijednosti osam tisuća kuna, kojom se osigurava kompletna opremu za realizaciju projekata. Kako bi u fazi realizacije projekta bili što uspješniji, odabrane prijavitelje HT će voditi kroz cijeli proces natječaja. Ističu i kako će uložit dodatna financijska sredstava u edukaciju o opremi i edukaciju o izvedbi i implementaciji prijavljenih rješenja.

 

Druga su kategorija istraživački znanstveni projekti, u koje će uložiti 300.000 kuna. Traže se projekti koji se odnose na nove tehnološke koncepte koji će unaprijediti, olakšati ili omogućiti bržu primjenu tehnologija 5G, Nb IoT, umjetne inteligencije, virtualne ili nadopunjene stvarnosti.

 

Ovogodišnji donacijski natječaj Generacija Next još smo jače vezali uz naše poslovanje i tehnološke trendove relevantne za budući razvoj društva. Dvije kategorije – inovacije uz IoT te tehnološki koncepti koji će olakšati implementaciju novih rješenja, predstavljaju strateška područja rasta u narednim godinama. Riječ je o područjima koja će biti osnova za sve usluge budućnosti, zbog čega je iznimno bitno da djeca i mladi dobiju priliku stvarati upravo na njima, poručio je Davor Tomašković, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.

 

Članovi Povjerenstva koje će odlučivati o odabranim projektima ključni su predstavnici akademskog, političkog, društvenog života te poduzetništva: Tome Antičić, državni tajnik u MZIO-u, Bernard Gršić, državni tajnik SDURDD-a, Maruška Vizek, ravnateljica Ekonomskog instituta u Zagrebu, Goran Kezunović, ravnatelj CARNET-a, Mislav Grgić, dekan FER-a, Zvonimir Guzović, dekan FSB-a, Neven Vrček, dekan FOI-a, Ivica Puljak s FESB-a, Luka Arbus, direktor tvrtke Pet minuta, Damir Sabol, osnivač tvrtke Photomath, Marko Matijević, osnivač portala srednja.hr i mirovina.hr, Paolo Zenzerović iz IRIM-a, Saša Kramar, član Uprave za poslovne korisnike HT-a, Ana Pauzar, direktorica online poslovanja HT-a te Nina Išek Međugorac, direktorica Odjela korporativnih komunikacija HT-a.

 

Jako sam uzbuđen što sam dio žirija donacijskog natječaja 'Generacija Next'. U Hrvatskoj imamo veliki broj djece koja su fantastični inovatori i kroz ovaj natječaj će njihove ideje, programiranje i inovacije moći doći do izražaja, što je iznimno važno za Hrvatsku i za svijet. Živimo usred četvrte industrijske revolucije i svijet se skroz mijenja - mi želimo biti dio toga, poručio je dr.sc. Tome Antičić, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja i član Povjerenstva natječaja.

 

Prijave na natječaj primaju se od 16. svibnja do 16. lipnja, na službenoj stranici, a prijavljeni projekti koji ispunjavaju kriterije prolaze odabir stručnog Povjerenstva do 5. srpnja. Primatelji donacija biti će javno objavljeni 9. srpnja na stranici natječaja.

Od pokretanja projekta 2004. godine, donacijskim natječajem Hrvatskog Telekoma s gotovo 10 milijuna kuna podržano je ostvarivanje oko 300 projekata koji su pozitivno doprinijeli različitim segmentima društva.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti