I neandertalci su bili umjetnici: Otkriveni "organizirani i namjerni" tragovi u špilji

Pronađene vrste oznaka bile su kružne, točkaste, trokutaste i valovite.

Hina | 22.06.2023. / 11:00

Neandertalac u špilji, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Tragovi otkriveni na zidovima špilje u Francuskoj "organizirani su i namjerni" i vjerojatno su ih napravili neandertalci prije više od 57.000 godina, rekli su znanstvenici.

Ti tragovi pronađeni na zidovima špilje La Roche-Cotard u sjevernoj Francuskoj, smatraju se najstarijim poznatim urezima koje je napravio izumrli ljudski rođak.

Istraživači su rekli da su njihova otkrića, objavljena u časopisu Plos One, dodatni dokaz da su neandertalci bili "složena i raznolika bića".

Neandertalci, ilustracija Za sve su krivi naši preci: Znanstvenici otkrili vezu između neandertalaca i bolesti koja pogađa čak 30 posto Europljana na sjeveru

Autori pišu da su petnaest godina nakon nastavka iskapanja na mjestu La Roche-Cotard otkriveni "urezi koji datiraju od prije više od 57.000 godina... čime je to najstarija špilja u Francuskoj s gravurama, ako ne i u Europi".

Za studiju, Jean-Claude Marquet sa Sveučilišta Tours u Francuskoj i njegovi kolege analizirali su zidne oznake. Zaključili su da su one bile namjerne, na temelju njihovog oblika, razmaka i rasporeda.

Pronađene vrste oznaka bile su kružne, točkaste, trokutaste i valovite.

Organizirani i namjerni oblici mogu biti simbolične kreacije, kazali su istraživači, ali i dodali da nisu u mogućnosti točno reći "predstavljaju li (ti oblici) simboličko razmišljanje."

Homo naledi Nova otkrića u afričkim špiljama mijenjaju shvaćanje ljudske evolucije

Ipak, naše razumijevanje odnosa između neandertalaca i simbola, pa čak i estetskih područja, doživjelo je značajnu transformaciju tijekom posljednja dva desetljeća, a tragovi sačuvani u špilji La Roche-Cotard daju nov i vrlo važan doprinos našem znanju o ponašanju neandertalaca.

Tim je također datirao špiljske sedimente i zaključio da je špilja La Roche-Cotard zatvorena zbog punjenja sedimentom prije oko 57.000 godina, mnogo prije nego što su se moderni ljudi nastanili u toj regiji.

Oznake, zajedno s kamenim alatima pronađenim u špilji, pružaju jake dokaze da su te gravure djelo neandertalaca, rekli su istraživači.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti