Imate li i vi psihopate među prijateljima na Facebooku?

Psihopati skloniji pisanju statusa o politici.

Monika Nožić Monika Nožinić | 23.01.2018. / 07:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Psihopati su danas uvelike prisutni na svim društvenim mrežama. Istraživanja su pokazala da osobe sa znakovima narcizma, psihopatije i sadizma češće tvrde da je "trolanje" njihova omiljena aktivnost u svijetu interneta.

Smatra se da u svijetu ima oko 1 posto psihopata. Stoga, ako na Facebooku imate stotine prijatelja, postoji velika vjerojatnost da je barem jedan od njih psihopat ili da pokazuje znakove tog poremećaja ličnosti.

Iako je na internetu poprilično teško prepoznati nečiju dijagnozu i osobu osuditi bez činjenica i dokaza, ipak postoje neki očiti znakovi psihopatije. Takve osobe uglavnom objavljuju provokativne, negativne i neugodne sadržaje.

Prepoznajte psihopate na vrijeme

Psihopati ne bježe od drame i često uživaju u činjenici da drugim ljudima uzrokuju stres i nelagodu.

No, osim tih, postoji i nekoliko suptilnijih znakova. Prema istraživanju objavljenom u časopisu "Computers in Human Behavior" u kojemu je sudjelovalo 6742 ispitanika, ljudi koji na testovima psihopatije postižu visoke rezultate, uglavnom češće objavljuju statuse koji se odnose na vlastite potrebe i zadovoljstva, a također su skloniji i pisanju statusa o politici. 

Znanstvenici za to imaju dva objašnjenja. Jedno je tumačenje da osobe s psihopatskim poremećajima više privlače teme vezane uz moć, vlast i sukobe te ih istovremeno uzbuđuju rasprave i komentari vezani uz politiku općenito. Osim toga, ove su teme na društvenim medijima često prepune sukoba i plodno su tlo za agresivno ponašanje na mreži u kojem psihopati rado sudjeluju, istaknuli su znanstvenici.

Drugo je objašnjenje da su osobe s psihopatskim poremećajima na društvenim mrežama previše izložene političkom materijalu, što kod njih može osloboditi psihopatske tendencije. Primjerice, ako imate prijatelje koji uvijek objavljuju provokativne političke članke, postoji mogućnost da on uopće ne vjeruje u stvari koje pišu, ali ih previše hrani kaos koji izazovu svojom objavom. Riječ je o začaranom krugu iz kojeg je teško izaći.

Treća teorija kaže da psihopati na društvenim mrežama često objavljuju kratke statuse s vrlo malo informacija i detalja, što im omogućuje veću kontrolu nad time kako ih drugi vide.

Drugo istraživanje, također objavljeno u časopisu "Computers in Human Behavior", bavilo se proučavanjem ponašanja povezanog s cinizmom, emocionalnim odstupanjem i spremnošću manipuliranja ljudima. Rezultati su pokazali da muškarci i žene koji pokazuju znakove psihopatije pokazuju i višu razinu težnje samokontroli, samopromociji, agresiji i neiskrenosti na Facebooku i društvenim mrežama općenito. Žene su bile agresivnije prema bliskim prijateljima, a muškarci su se više hvalili privatnim stvarima.

Naravno, sve navedeno nije siguran znak da je netko kod koga primijetite navedene znakove psihopat ili narcis. No ako imalo sumnjate da vas netko manipulira, možda biste željeli pripaziti i na vrijeme se zaštititi.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti