Industrija videoigara raste na krilima koronavirusa: Prihodi bi mogli dosegnuti čak 160 milijardi dolara

Igračima zatvorenima u svojim domovima preostaje samo jedno - igrati videoigre, kako bi izbjegli koronavirus i ostali u kontaktu s prijateljima.

Martina Čizmić | 13.05.2020. / 10:06

Gamer (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Industrija videoigara, na krilima pandemije koronavirusa, ove bi godine mogla zabilježiti rekordne rezultate. Prema podacima koje je u svom izvještaju Global Games Market objavila analitička tvrtka Newzoo, procjenjuje se da će industrija videoigara ove godine zabilježiti gotovo 160 milijardi dolara prihoda.

Naime, otkako je pandemija usporila gospodarstvo diljem svijeta i milijune ljudi prisilila da borave u kućama, igranje videoigara pokazalo se kao izvrstan način za zabavu. Čak je i Svjetska zdravstvena organizacija udružila snage s najvećim imenima u industriji videoigara i pozvala igrače da ostanu kod kuće i igraju videoigre.

Slika nije dostupna I gameri u borbi protiv koronavirusa: Gdje god se nalazite, koju god igru da igrate - možete nešto napraviti!

Tako su u prvom kvartalu 2020. najpopularnije igre na konzolama bile pucačine (poput Rainbow Six Siege, Counter-Strike: Global Offensive i Call of Duty Modern Warfare) koje su u prosjeku igrači igrali čak 60 minuta dnevno, i to jednostavno jer su imali više vremena za igranje. Zanimljivo, igrači na računalima češće su igrali i avanturističke ili istraživačke igre kako bi od trenutačne situacije pobjegli u virtualne svjetove.

To se odrazilo i na rezultate prodaje videoigara, pretplate na servise za igranje, a najave proizvođača o novim modelima igraćih konzola do kraja godine dodatno će potaknuti igrače na trošenje.

Posebno je zanimljivo stanje s mobilnim igrama, koje bi ove godine trebale uprihoditi rekordnih 77,2 milijarde dolara. Dijelom jer je povremenim igračima najjednostavnije početi igrati igru na mobilnom telefonu, nisu pretjerano zahtjevne hardverski, a i njihov je razvoj jednostavniji od razvoja igre za računalo ili konzolu.

Iz Newzooa stoga očekuju da će broj igrača mobilnih igara u budućnosti samo još više rasti - do kraja 2020. ta bi brojka mogla dosegnuti čak 2,6 milijardi.

No to ne znači da će igranje na konzolama i računalima patiti. Upravo su konzole tijekom 2020. privukle više od 700 milijuna igrača diljem svijeta, a očekuje se da će taj broj i dalje rasti zbog pandemije. S druge strane, produkcija videoigara zbog te iste pandemije pati. Neki su studiji i izdavači već najavili odgađanje izlaska pojedinih igara, drugi su u potpunosti odustali od već najavljenih naslova.

Igranje videoigara Glavni dobitnici karantene diljem svijeta - Netflix i videoigre

Zanimljiva je procjena kako će više od polovice prihoda koje će industrija videoigara zabilježiti ove godine doći od igrača iz Kine i SAD-a, dviju zemalja koje su bile najizloženije u ovoj pandemiji, ali i koje tradicionalno imaju velik broj igrača.

A što čeka industriju videoigara u budućnosti? Analitičari ističu kako će i dalje bilježiti rast te predviđaju kako će tržište do kraja 2023. godine narasti na više od 200 milijardi dolara, i to ponajprije zahvaljujući novim generacijama igraćih konzola te mobilnim igrama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti