Inovacije su temelj gospodarskog i društvenog napretka

Poticanjem obrazovanja u STEM područjima stvaraju se preduvjeti za razvoj i primjenu inovativnih rješenja.

Martina Čizmić | 05.11.2020. / 16:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Ekonomski fakultet u Splitu domaćin je najznačajnije međunarodne konferencije posvećene inovacijama i regionalnom razvoju, “Tjedan inovativnih regija u Europi - WIRE 2020”, na kojoj se govori se o utjecaju inovacija na razvoj regija, s posebnim osvrtom na prilike koje inovacije mogu donijeti manje razvijenim regijama te njihovoj važnosti za oporavak od korona krize. 

Konferenciju je otvorio ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, koji je ukazao na važnost mobilnosti znanstvenika, pojedinaca i tvrtki te naglasio potrebu nužnog smanjivanja jaza između pojedinih zemalja. Ministar je naglasio i kako prilagodba poslovnog okružja potrebama inovatora, naročito kod manje razvijenih zemalja, može pomoći u privlačenju novih talenata koji su ključni faktor razvoja cjelokupnog ekosustava inovacija.

Smanjivanje razlika u stupnju inovacija među državama počinje u lokalnim sredinama, ponajviše kroz sveučilišta, zatim korištenjem različitih programa i financijskih sredstava Europske unije, istaknuto je na konferenciji. Potrebno je fokusirati se na regionalne razine kroz otvaranje različitih hubova koji će jačati inovacijski ekosustav, a stvaranju novih inovacija pridonijet će i povezivanje zemalja članica EU, onih snažnijih s onim manje razvijenim državama.

Cilj Europske unije je, na razini svake zemlje članice, ostvariti ulaganja od preko tri posto nacionalnog BDP-a u istraživanja i inovacije, što je za sada slučaj samo u Finskoj i Švedskoj. Poticanjem obrazovanja u STEM područjima stvaraju se preduvjeti za razvoj i primjenu inovativnih rješenja.

Ova konferencija odvija u pravom trenutku, jer je EU Komisija pri kraju s razvojem programa Horizon Europe, koji je osnova za jačanje europskog istraživačkog područja. U sklopu tog programa, između ostalog, ideja je pokrenuti platformu koja će okupljati stručnjake s europskih sveučilišta, koji će na jednom mjestu razmjenjivati ideje i učiti jedni od drugih, izjavio je generalni direktor Uprave za istraživanje i inovacije Europske komisije Jean-Eric Paquet te istaknuo kako svaka regija u EU igra bitnu ulogu u promociji i razvoju inovacija.

Paquet je istaknuo kako Europska unija na godišnjoj razini ulaže više u razvoj startupova od SAD-a te da Hrvatska posljednjih nekoliko godina prepoznaje važnost ulaganja u istraživanje i razvoj kao polugu za gospodarski prosperitet regije. Naglasio je kako sve nacionalne vlade unutar EU, a pogotovo lokalne zajednice, trebaju uložiti dodatne napore u razvoj R&D sustava, s posebnim naglaskom na izvrsnost.

Profesorica regionalne ekonomije na Politecnico u Milanu Roberta Capello u svom je obraćanju naglasila kako svaka pojedina regija treba detektirati inovacije koje su ključne u ostvarivanju vlastitog gospodarskog prosperiteta dok je uloga nacionalnih vlada, a posebno lokalnih samouprava, osigurati infrastrukturu koja će inovatorima omogućiti razvoj novih pametnih rješenja.

Očekuje se da će razvoj takozvanih inovativnih 4.0 tehnologija, poput umjetne inteligencije, potaknuti sveobuhvatnu transformaciju u gospodarstvu i društvu. To će utjecati na daljnje procese industrijske proizvodnje (4.0), stvaranje i isporuku novih usluga te mogućnost prelaska tradicionalnih aktivnosti na digitalne poslovne modele, zaključila je Capello.

Konferencija WIRE 2020, u organizaciji Ekonomskog fakulteta u Splitu te uz potporu Generalne uprave za Istraživanje i inovacije Europske komisije, okuplja više od 60 predavača - stručnjaka s više europskih sveučilišta i znanstvenih institucija, ali i najuspješnije predstavnike europske poslovne zajednice te lokalne i regionalne samouprave. Zbog pandemije, konferencija se održava online, uz livestreaming putem pet virtualnih dvorana.

Predavanja traju još u petak, 6. studenog, kad će se sudionicima obratiti i Andrés Rodríguez-Pose, profesor Ekonomske geografije s London School of Economics, koji će se osvrnuti na važnost inovacija u manje razvijenim regijama, naročito u vrijeme krize.

Tjedan inovativnih regija u Europi (WIRE) od 2010. na godišnjoj razini okuplja dionike iz sektora istraživanja i inovacija, kreatore politike EU-a, regionalne i nacionalne vlasti, centre znanja, klastere, inovativne tvrtke te sve druge dionike koji razvijaju ili žele razvijati inovacije kako bi poboljšali zajednicu u kojoj žive. WIRE konferencija platforma je koja sudionicima daje mogućnost da na jednom mjestu raspravljaju o istraživanjima i inovacijama te izazovima i mogućnostima u europskim regijama, s izravnim pogledom na trenutačne i buduće programe financiranja Europske unije. Konferencija se organizira uz potporu Europske komisije, Generalne uprave za istraživanje i inovacije, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Splitsko-dalmatinske županije te Grada Splita.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti