Inovatorski Grand Prix za multifunkcionalnu napravu za održavanje rasvjetnih stupova

Na Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA predstavljeno oko 150 inovacija izlagača iz Hrvatske i 10 zemalja svijeta.

Martina Čizmić | 22.10.2017. / 09:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u subotu su, u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske, svečano dodijeljene nagrade najuspješnijim hrvatskim i inozemnim izlagačima 15. međunarodne izložbe inovacija ARCA, a Grand Prix pripao je inovatoru Ervinu Matiću iz Poreča za „Napravu za održavanje kandelabera, čišćenje i bojenje te izmjenu rasvjetnih tijela“.

Ta naprava je praktičan proizvod koji, kaže njegov autor, bolje, jednostavnije i jeftinije, obavlja procese održavanja, čišćenja i bojenja stupova i mijenjana žarulja, priopćeno je iz Organizacijskog odbora ARCA-e.

Za održavanje javnog stupa trenutno je potrebno na teren poslati kamion s dizalicom, dva do tri radnika, često zaustaviti promet, a proces traje i nekoliko sati, kaže porečki inovator, po struci arhitekt i objašnjava da se njegovom napravom upravlja na daljinski upravljač. Teži svega 50 kilograma, sve napravi u najduže pola sata i potreban je samo jedan čovjek i manje transportno vozilo, ističe. Naprava radi tako da okruži stup i istovremeno ga čisti i boja, a može i drugo, uz dodatak alata.

Na izložbi inovacija ARCA Matić je predstavio testirani prototip svoje inovacije koji je zaštitio i patentom, a na kojem radi već više od 15 godina. Cijena naprave je oko 20 tisuća eura, a ovisi o izboru alata i funkcijama koje obavlja, kaže Matić. Želja mu je pokrenuti proizvodnju, a upita, kaže, već ima i u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Ove je godine na Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA predstavljeno oko 150 inovacija izlagača iz Hrvatske i 10 zemalja svijeta, navodi se u priopćenju.

Zajedno s izložbom ARCA održan je i deveti sajam inovacija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji AGRO ARCA. (Hina)
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti