Instagram predstavio novi alat namijenjen mladima, ali pitanje je hoće li im se svidjeti

Nakon brojnih kritika, Instagram je poduzeo neke korake kako s kojima namjeravaju zaštititi tinejdžer.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.01.2024. / 09:06

Instagram, Facebook i Messenger
Instagram, Facebook i Messenger (Foto: Afp)

Instagram je predstavio još jednu opciju namijenjenu tinejdžerima koja bi trebala obeshrabriti mlade da provode previše vremena na ovoj društvenoj mreži prije spavanja. U budućnosti će se, nakon 10 sati navečer, mladima koji provode više od deset minuta na Reelsu ili DM-u pojavljivati obavijesti kako je vrijeme za pauzu. Vrijeme je za odmor, Kasno je. Razmislite o zatvaranju Instagrama tijekom noći, poruke su kakve će mladi uskoro početi dobivati ako pretjeraju s vremenom provedenim na ovoj mreži u kasne sate.

Mladi na telefonima Meta najavila ograničenja prikaza sadržaja za jednu skupinu na Facebooku i Instagramu

Ovo je još jedna od opcija s kojom Meta želi smanjiti vrijeme koje tinejdžeri žele provesti na Instagramu poput postojeće opcije “uzimanja odmora” koja im se prikazuje i podsjeća ih kako je vrijeme za pauzu od ekrana te opcije tihog moda koja blokira obavijesti i druge korisnike obavještava kako su korisnici nedostupni na određeno razdoblje.

Prošli tjedan predstavljena je opcija s kojom Meta želi automatski ograničiti vrstu sadržaja koji se teenagerima prikazuje na Instagramu i Facebooku pa im se tako više neće prikazivati sadržaj poput samoozljeđivanja, nasilni sadržaj, videozapisi i fotografije koji potiče na probleme s prehranom i slično.

Razlog zašto je Meta napravila sve ove promjene i odjednom im je stalo za dobrobit mladih nije u iskrenoj zabrinutosti za njihovo mentalno stanje, već su u pitanju kritike, tužbe i regulatorni pritisci. Kako su pokazali podaci zviždačice Haugen, u Meti su i ranije bili svjesni problema koje korištenje njihove društvene mreže može izazvati mladima, no te su probleme ignorirali. Kada su se te informacije pojavile u javnosti i kada su im zaprijetili regulatori, odlučili su promijeniti ploču, što je vidljivo po spomenutim alatima napravljenim kako bi se vrijeme koje teenageri provode na Instagramu ipak ograničilo.

Instagram Odmah to izbrišite: Novi izazov na Instagramu donosi velike opasnosti

Što se tiče nove opcije upozorenja o odmoru od aplikacije koja će se pojavljivati nakon 10 sati, korisnici je neće moći isključiti, odnosno konstantno će im se pojavljivati. No svaki put kada se pojavi korisnici je jednostavno mogu odbiti i nastaviti pregledavati sadržaj na Metinoj aplikaciji koliko god to žele.

Sličnu opciju, odnosno podsjetnik korisnicima na vrijeme odmora od aplikacije prošle je godine predstavio i TikTok, a za očekivati je kako će društvene mreže u budućnosti dobiti još neke alate namijenjene mladima koji bi ih trebali obeshrabriti od konstantnog gledanja u ekrane.

Izvor: Tech Crunch
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti