Nitko nije slutio da će Instagram postati jedan od najpopularnijih i nezaobilaznih aplikacija kada govorimo o fotografiji.

Zahvaljujući pametnim telefonima, Instagram je stigao u ruke gotovo svakog čovjeka koji ima pristup internetu na svom uređaju, i naravno voli slikati.

Lansiran 6. listopada 2010 godine od strane Kevina Systroma i Mikea Kriegera, Instagram je do svog 100 milijuntog korisnika stigao u travnju 2012. godine kada ga je kupio Facebook za milijardu dolara u gotovini i dionicama. Godinu dana kasnije, Instagram je narastao dodatnih 23%.

Možda manje poznata informacije jest da je preteče Instagrama bio HTML5 servis Burbn također s fokusom na fotografiju. Ime Instagram nastalo je od “instant camera” i “telegram”.

Odmah po lansiranju, a početkom 2010. godine Systrom je zaključio investiciju visine 500.000 dolara u vrijeme kada su još radili na Burbn-u.

Iako ga danas više manje znamo po hashtagovima, oni su uvedeni tek u siječnju 2011. godine u svrhu lakšeg otkrivanja novih fotografija i drugih korisnika. 

U travnju 2012. godine, nakon što su objavili Android aplikaciju, koja je preuzeta milijun puta u samo jednom danu, Instagram je dobio novu investiciju od 50 milijuna dolara, uz koju je vrijednost kompanije narasla na 500 milijuna dolara.

Instagram je postao tako jedan od glavnih servisa kada govorimo o fotografiji, a u nastavku možete vidjeti 10 trenutno najpopularnijih profila.

​Foto AFP