Intel objavio rezultate poslovanja za četvrti kvartal - očekivano, procesorski div više nije imun na stagnaciju PC tržišta

Izgleda kako ni procesorski gigant više nije imun na globalna tržišna kretanja - naime, Intel je konačno objavio financijsko izvješće za četvrti kvartal 2012. i unatoč dobrim poslovnim rezultatima, stagnacija cjelokupnog PC tržišta kojemu nije pomogao ni izlazak Windowsa 8 u financijskoj matematici je itekako vidljiva.

Zimo Zimo Ante Malenica | 18.01.2013. / 12:37

Intel objavio rezultate poslovanja za četvrti kvartal - očekivano, procesorski div više nije imun na stagnaciju PC tržišta

Izgleda kako ni procesorski gigant više nije imun na globalna tržišna kretanja - naime, Intel je konačno objavio financijsko izvješće za četvrti kvartal 2012. i unatoč dobrim poslovnim rezultatima, stagnacija cjelokupnog PC tržišta kojemu nije pomogao ni izlazak Windowsa 8 u financijskoj matematici je itekako vidljiva. Ajmo na detalje.

Prema izvješću CFO-a Stacya Smitha, Intel je u prethodnom kvartalu ostvario prihode od 13,5 milijardi $, uz dobit od 3,2 milijarde $. Riječ je o 400 milijuna $ manje zarade u odnosu na isto razdoblje lani, a ako pogledamo rezultate za cijelu godinu, razlike su još uočljivije.

Uz neto dobit od 11 milijardi $ i prihode od 53,3 milijarde $ u 2012., govorimo od 15% slabijem rezultatu u odnosu na 2011. godinu. Dok je Intel krajem 2011. slabije prihode mogao pravdati elementarnim nepogodama poput velike poplave u Tajlandu koja je teško pogodila PC tržište, ovaj puta se može samo zaključiti kako tableti i drugi uređaji mobilnog tržišta polako grickaju tržišni kolač PC-a kojem Intel u dominantnom udjelu daje okus svojim procesorima.

U ovoj, kako je mnogi već nazivaju, 'post-PC eri' Intel se mora što brže prilagođavati. Osim Atom serije mobilnih procesora čije smartphoneove tek očekujemo (kao i neke druge novine na mobilnom sektoru), Intel velike nade polaže u svoj koncept ultrabooka koji se gradi na dva osnovna stupa - ekranu osjetljivom na dodir i bateriji koja bi trebala napajati računalo cijeli dan, prvenstveno zahvaljujući mogućnostima četvrte generacije Intel Core procesora koji će se bazirati na Haswell arhitekturi. Oni su trenutno u proizvodnji, no kada će biti dostupni na tržištu, Intel nije htio otkriti.

Touchscreen ultrabook temeljen na Windowsima 8 mogao bi probuditi pomalo uspavano PC tržište, no za bilo kakve konkretnije prognoze, treba pričekati dolazak prvih prijenosnika čije će 'srce' biti temeljeno na Haswellu. Uz takve prijenosnike, možda će poslovni korisnici bolje prihvaćati Microsoftov OS koji prema dosadašnjim analizama ne bilježi neku fantastičnu prodaju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti