Intel predstavio Thunderbolt, no što je to?

Intelova nova tehnologija zvana Thunderbolt je najbrža podatkovna veza sa računalom uz brzine prijenosa podataka od 10 GB/s.

Zimo Zimo Zimo | 25.02.2011. / 11:08

Intel predstavio Thunderbolt, no što je to?

Intelova nova tehnologija zvana Thunderbolt je najbrža podatkovna veza sa računalom uz brzine prijenosa podataka od 10 GB/s.

Suradnja imeđu Applea i Intela urodila je plodom zvanim Thunderbolt -- tehnologijom povezivanja računala uz velike brzine prijenosa podataka i prikaz visoke razlučivosti (HD) u jednom kabelu.

Apple je predstavio nove modele MacBook Pro serije prijenosnih računala na kojima se pojavio Thunderbolt, te je ujedno i prvi proizvođač računala koji ima ovu novu tehnologiju prijenosa podataka.

Vizija tehnologije Thunderbolt, nekad zvan 'Light Peak', jest brže prenositi multimedijske sadržaje, pojednostaviti povezivanje uređaja te poticati nove načine sastavaljanja i korištenja računala.

Kako bi ostvarili svoju viziju, Intel je brzu vezu i HD videovezu objedinio u jednom kabelu, a to je omogućeno putem dviju komnikacijskih metoda, tj. protokola -- PCI Express za prijenos podataka i DisplayPort protokola za slikovni prikaz.

PCI Express odlikuje se fleksibilnošću koja omogućuje priključivanje gotovo bilo koje vrste uređaja, a DisplayPort podržava istodobno korištenje prikaza razlučivosti veće od 1080p i najviše osam audiokanala.

Tehnologija Thunderbolt kompatibilna je s postojećim zaslonima i prilagodnicima DisplayPort. Svi uređaji s podrškom za tehnologiju Thunderbolt imaju isti priključak, što korisnicima omogućuje da uređaje jednostavno povežu u lanac jedan za drugim putem električnih ili optičkih kabela.

Želite li više saznati o Thunderbolt tehnologiji, pogledajte Intelov Press Release, i svakako pogledajte video u kojem su dečki iz Engadgeta objasnili i demonstrirali ovu tehnologiju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti