Interaktivna platforma Zemljoteka potiče djecu na razmišljanje o klimatskim promjenama i uči kako zaštititi planet

Interaktivna platforma omogućuje djeci da uče o spašavanju planete kroz različite alate i pri tome se zabave.

Martina Čizmić | 30.06.2021. / 15:28

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Podizanje razine mora, topljenje ledenjaka, promjene u strukturi padalina, povećanje broja poplava i intenziteta, trajanje toplinskih valova te promjena trajanja godišnjih doba. Sve su ovo posljedice globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena koje prijete životu na Zemlji, na kakav smo navikli. Iako su možda mala, djeca su hrabri i odvažni pomagači koji mogu itekako puno učiniti na putu do zajedničkog cilja, a to je da naša planeta bude sigurno i sretno mjesto za sva bića koja na njoj žive danas ali i u budućnosti. Mjesto gdje se ovi Zemljini heroji mogu odnedavno družiti je Zemljoteka – interaktivna edukativno-zabavna platforma za djecu od 7 do 11 godina, nastala prema inicijativi Europske komisije, gdje svako dijete može naučiti kako zaštiti i očuvati svoju planetu. Zemljoteka najavljuje nove zabavne i edukativne sadržaje posvećene temi klimatskih promjena.

Slika nije dostupna Kako uključiti djecu u zaštitu okoliša? Zemljoteka ih može pretvoriti u Zemljine čuvare i heroje

Moja budućnost ime je najnovije kategorije koja educira djecu o neraskidivoj vezi i odgovornosti koju imamo za planetu na kojoj živimo. Prva priča o kojoj zemlja progovara kroz ovu kategoriju je Temperatura raste. Klimatske promjene jedan su od najozbiljnijih izazova s kojima se suočava cijelo čovječanstvo, a kako su one izravna posljedica ljudskog djelovanja, Zemljoteka je zajedno sa svojom vojskom mladih i osviještenih pomagača, krenula u spašavanje svijeta. Što je to globalno zagrijavanje, kako one utječu na sustav planete i što sve djeca i njihove obitelji mogu učiniti svakoga dana, kako bi Zemlja još dugo bila sretno i sigurno mjesto za život? Odgovori na ova pitanja mogu se pronaći u kategoriji Temperatura raste, a sve ostale informacije i sadržaji mogu se pronaći u već djeci dobro poznatim kategorijama poput Očisti me, Moja snaga, Moji darovi, Moje super moći i Pojmovnik.

Ova interaktivna platforma omogućuje djeci da uče o spašavanju planete kroz različite alate. Za mlade zaljubljenike u glazbu, obraća im se kroz istoimenu pjesmu Zemljoteka, u izvedbi zbora Zagrepčanke i dečki. Posebnu pažnju djece privukli su i brojni izazovi na koje ih Zemlja redovito poziva u rubrici Budi moj heroj. Sve što je potrebno je navući magični plašt i krenuti u misiju spašavanja, a na tom putu skupljaju se i bodovi koji vode do zanimljivih nagrada. Klikom na Istina i izazov djeca će pronaći novi zadatak za lipanj. Naime, Zemljoteka poziva svoje heroje na gradnju gnjezdilišta za pčele i leptire jer bez ovih malenih pomagača ne bi bilo ni cvijeća ni biljaka.

Klimatske promjene i uništavanje okoliša prijetnja su egzistenciji svijeta. Europska komisija je odlučila snažno se suprotstaviti toj ugrozi kroz Europski zeleni plan. Riječ je o strategiji koja obuhvaća mjere za prelazak na zeleno i kružno gospodarstvo s ciljem zaustavljanje klimatskih promjena, obnovu biološke raznolikosti i smanjenje onečišćenja. Kako bi se postigao taj cilj, svi članovi društva se moraju aktivno uključiti, a cilj Zemljoteke je približiti ove važne teme djeci.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti