iPhone 6S zaostaje za konkurencijom: Ovo su telefoni s najboljim kamerama

Prema rezultatima testiranja kvalitete kamera na mobilnim uređajima, iPhone 6S nalazi se iza telefona poput Sonyjeve Xperije Z5, Galaxyja 6S Edge, Nexusa 6P, LG-a G4 itd.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.10.2015. / 08:47

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prilikom kupovine pametnih telefona velikom broju ljudi jedna od najvažnijih opcija koja može presuditi pri njihovom odabiru jest kamera, odnosno kvaliteta fotografija i videozapisa. Appleovi telefoni tradicionalno su poznati po odličnim kamerama – do sada je rezolucija kamera bila manja u odnosu na konkurenciju, ali od ove godine iPhone 6S i 6S Plus dolaze s kamerama više rezolucije od 12 MP. Iako su prilikom predstavljanja novih S modela iz Applea najavili kako će kamere na novim telefonima snimati puno bolje i kvalitetnije fotografije te videozapise u 4K rezoluciji, kompanija specijalizirana za optiku DxO Labs objavila je rezultate testiranja kamere na iPhoneu 6S prema kojima se ovaj uređaj nalazi tek na desetom mjestu ljestvice telefona s najboljim kamerama.

U svojim DxOMark Mobile testovima oni 'objektivno mjere nekoliko aspekata kvalitete snimljenih fotografija i videozapisa' (boje, auto fokus, šum na fotografijama, stabilizacija prilikom snimanja videozapisa itd.), ali treba imati na umu da je riječ o kompaniji koja prodaje dodatnu kamere za iPhone za snimanje još kvalitetnijih fotografija u odnosu na fotografije sa samog telefona tako da je u komentarima na njihovim internetskim stranicama dio korisnika izrazio sumnju u objektivnost ovog testa. Naime, iako je kamera na novom telefonu bolja u odnosu na iPhone 6 i 6 Plus, ocjena kvalitete kamere za sve ove uređaje je ista – 82 te se novi model Appleovog telefona nalazi tek na desetom mjestu ove ljestvice. U ovoj su kompaniji napomenuli kako novi Appleov mobilni uređaj donosi dobar balans performansi i korisničkog iskustva, no ponajviše su razočarani sa šumom na fotografijama koji je puno veći u odnosu na konkurentske telefone te su pozitivne stvari i slabosti iPhonea 6S iste kao i kod njegovog prethodnika.

Što se ukupne ljestvice telefona s najboljim kamerama tiče, na prvom mjestu nalazi se nedavni Sonyjev top model Xperia Z5 – Sony je već dobro poznat po odličnim kamerama, a prema DXo Mobile testu, ovaj telefon dobio je ocjenu 87. Sa samo bodom zaostatka na drugom mjestu nalazi se ovogodišnji Samsungov model Galaxy S6 Edge, dok je treće mjesto pripalo Googleovom Nexus 6P telefonu (kojeg je ova kompanija napravila u suradnji s kineskom kompanijom Huawei) s 84 boda. Nakon njega s 83 boda slijede LG G4, Samsungov prošlogodišnji model Note 4 i Motorola X Style, dok su 82 boda osvojili Sonyjev model Xperia Z3 Plus, iPhone 6 Plus, iPhone 6 te iPhone 6S.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti