Iscrpna analiza otkrila: TikTok trenutno nije ništa opasniji za privatnost i sigurnost korisnika od Facebooka

Ono što je iznenadilo istraživače, pogotovo u svjetlu optužbi koje su prošle godine dolazile iz SAD-a, je da TikTok ne pokazuje nikakvo zlonamjerno ponašanje.

Martina Čizmić | 23.03.2021. / 10:33

Društvena mreža TikTok
Društvena mreža TikTok - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

Kanadski CitizenLab, međudisciplinarni laboratorij Sveučilišta Toronto, napravio je iscrpno istraživanje kojim su željeli otkriti prikuplja li popularna kineska aplikacija TikTok privatne podatke od korisnika, a da oni toga nisu svjesni. Kako su naveli u rezultatima istraživanja, iscrpno su proučavali potencijalne probleme sa sigurnosti, privatnosti i cenzurom. Velika količina tehničkih podataka koje su prikupili i analizirali objavljena je na njihovoj stranici i GitHubu kako bi i drugi analitičari mogli provjeriti njihove zaključke.

Kad kineski developeri odluče krenuti izvan granica Kine i ući na međunarodno tržište, moraju prilagoditi svoj proizvod različitim očekivanjima korisnika, ali i raziličitim zakonima, a istovremeno ostati u skladu s kineskim zakonima.To balansiranje može dovesti do toga da korisnici u Kini i izvan nje imaju veoma različito iskustvo korištenja iste aplikacije, istaknuli su iz CitizenLaba.

Društvene mreže (Foto: Getty Images) Veliko istraživanje društvenih mreža pokazalo ono što svi već znaju: Nitko više ne vjeruje Facebooku

Slika nije dostupna TikTok na udaru: Optužuju ga da krši europske zakone potrošača i ne štiti prava djece

Upravo zbog toga, ByteLab zapravo ima dvije različite, a opet iste aplikacije TikToka. Jedna koja pokriva Aziju i druga koja pokriva ostatak svijeta. Iako korisnici mogu pristupiti istoj globalnoj platformi, ovisno o tome iz koje regije pristupaju, neke im stvari možda neće biti dostupne.

Ono što je iznenadilo istraživače, pogotovo u svjetlu optužbi koje su prošle godine dolazile iz SAD-a, je da TikTok ne pokazuje nikakvo zlonamjerno ponašanje. Nisu primijetili da aplikacija prikuplja, bez znanja korisnika, podatke o kontaktima, fotografije ili video koje korisnici snimaju, kao ni podatke o lokaciji korisnika.

Slika nije dostupna Trump naredio: TikTok ima 90 dana da proda svoju američku podružnicu

S druge strane, TikTok prikuplja velike količine podataka o samim uređajima s kojih korisnici pristupaju platformi te načinu na koji korisnici koriste aplikaciju. Također, koristi podatke koje prikupljaju treće strane poput Facebooka, Firebase Analytics te AppsFlye, no to, ističu iz CitizenLaba, nije ništa neobično u usporedbi s drugim aplikacijama.

U TikToku nismo pronašli nikakve nepoželjne opcije, kao ni odstupanja od pravila privatnosti, sigurnosti i cenzure, kakva koriste i druge konkurentske aplikacije poput Facebooka, istaknuli su iz CitizenLaba, ali i dodali: TikTok nije u potpunosti siguran jer se ByteDance oslanja na različite stupnjeve prilagodbe osnovnog baznog koda kako bi prilagodio aplikaciju različitim tržištima. Te prilagodbe, mogle bi namjerno ili nehotice, biti aktivirane i dovesti do uključivanja nekih opcija koje su specifične za Kinu.

Izvor: CitizenLab

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti