TikTok na udaru: Optužuju ga da krši europske zakone potrošača i ne štiti prava djece

Potrošačke udruge iz 15 europskih država također su prijavile TikTok svojim lokalnim regulatorima u kojima traže pokretanje postupka protiv te aplikacije.

Martina Čizmić | 16.02.2021. / 16:48

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Popularna kineska aplikacija Tiktok našla se pod posebnim povećalom u Europskoj uniji nakon što je cijeli niz europskih udruga za zaštitu potrošača uložila prigovor zbog navodnog kršenja zakona o zaštiti potrošača te jer ne štite djecu od skrivenog oglašavanja i neprimjerenog sadržaja.

Prigovori su usmjereni prije svega na pravila korištenja TikToka koja su, kako je europska grupa za zaštitu prava potrošača BEUC istaknula, "nejasna, dvosmislena i u korist TikToka, a na štetu korisnika".

Njihovi uvjeti zaštite autorskih prava također su nepošteni jer daju TikToku neopozivo pravo na korištenje, distribuciju i reprodukciju videa koje su objavili korisnici, stoji u objavi.

Također ističu nepravednu praksu kupovine virutalnih predmeta koje korisnici mogu "darovati" zvijezdama na TikToku čije snimke posebno vole.

TikTo nije zaštitio djecu i tinejdežere od skrivenog oglašavanja i potencijalno štetnog sadržaja na svojoj platformi, dodaju iz BEUC-a uz napomenu i kako su načini obrade korisnički podataka veoma nejasni.

Tvrtka bi trebala pravilno informirati svoje korisnike o svojim poslovnim modelima i obradi podataka te prestati nametati nepravedne uvjete i prakse kroisnicima. TikTok bi trebao prestati držati korisnike u mraku vezano uz financijske posljedice kupovanja virtualnih poklona svojim najdražim zvijezdama te poboljšati pravednost svoje platforme. Djeca i tinejdžeri bi trebali biti posebno zaštićeni u kontekstu njihove izloženosti marketingu, skrivenom oglašavanju i neprimjerenom sadržaju, stoji u zahtjevima BEUC-a uz napomenu kako bi TikTok također morao znatno ograničiti prikupljanje podataka, profiliranje i ciljano oglašavanje korisnika mlađih od 18 godina.

Potrošačke udruge iz 15 europskih država također su prijavile TikTok svojim lokalnim regulatorima u kojima traže pokretanje postupka protiv te aplikacije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti