Iz Mete objavili kako se jednoj skupini europskih korisnika više neće prikazivati oglasi na Facebooku i Instagramu

Meta radikalno mijenja poslovanje u Europi i to ne svojom voljom, već zbog regulative.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 31.10.2023. / 10:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Meta je i službeno potvrdila ono o čemu se govori već dugo vremena. Zuckerbergova kompanija najavila je uvođenje pretplate za područja EU, Europski gospodarski prostor i Švicarske za Facebook i Instagram, a razlog je europska regulativa i pritisak europskih regulatornih tijela. Ono što svakako treba naglasiti da će Facebook i Instagram i dalje biti svima dostupni besplatno, no ako ne želite da vam se prikazuju reklame, trebate plaćati mjesečnu pretplatu od 9,99 eura, odnosno 12,99 eura za korisnike Androida iOS-a.

Slika nije dostupna Meta priprema pretplatu za Facebook i Instagram za stanovnike EU-a: Evo što to točno znači

No samo uvođenje pretplate nije jedini novitet koji je Meta predstavila. Kako su objavili na The Wall Street Journalu, kako bi njihovo poslovanje bilo u skladu s pravilima EU, privremeno će stopirati prikazivanje oglasa maloljetnicima na Facebooku i Instagramu svima u Europskoj uniji i zemljama koje primjenjuju ista pravila kao i države članice EU.

Uvođenje pretplate te prekid prikazivanja reklama maloljetnicima pa makar i privremeni, predstavljaju veliku promjenu u strategiju Mete na jednom od svojih najvećih tržišta, komentirali su na WSJ.

Privremeni prekid prikazivanja oglasa korisnicima ispod 18 godina stupa na snagu 6. studenog, no nije poznato kada će se oglasi ponovno prikazivati maloljetnicima. Iz Mete kažu kako moraju proučiti utjecaj nove europske regulative te da će više informacija objaviti tijekom sljedećih mjeseci. Prema novoj regulativi, među inim, zabranjuje se prikazivanje oglasa maloljetnicima koji su bazirani na povijesti njihove online aktivnosti.

Što se punoljetnih korisnika tiče, oni koji ne žele da im se prikazuju oglasi na Metinim društvenim mrežama sada imaju izbor, odnosno mogućnost da plaćanjem mjesečne pretplate uživaju u sadržaju s Fejsa i Instagrama, ali bez prikaza reklama.

Mark Zuckerberg Zuckerbergova je kompanija "u strahu od Applea"

Iz Mete, čini se, nemaju namjeru uvoditi pretplatu i na druga tržišta. S obzirom na to da su prošle godine od oglašavanja ostvarili prihode veće od 110 milijardi dolara jasno je i zašto. Tijekom objave o uvođenju pretplate za europske korisnike naglasili su kako i dalje vjeruju u internet koji je podržan oglašavanjem i koji ljudima daje pristup personaliziranim proizvodima i uslugama nevezano uz njihov socijalni status.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti