Izrael ima novi adut na bojnom polju s kojim bi mogao poraziti neprijatelje prije nego što ispale ijedan metak

Novi sustav elektroničkog ometanja može u isto vrijeme poremetiti komunikaciju i navigaciju neprijateljskih zrakoplova, brodova i projektila.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.11.2021. / 13:49

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Za pobjedu u ratovima budućnosti države neće trebati imati samo najjače oružje, već i najbolju tehnologiju, tehnološke stručnjake i hakere. Vojske se moraju oslanjati na (neometanu i sigurnu) komunikaciju i navigaciju, bez kojih je danas jako teško ili nemoguće zamisliti izvršavanje borbenih ili nekakvih špijunskih misija. U slučajevima u kojima bi se neprijateljskim vojskama onemogućila takva komunikacija i navigacija, borbe bi mogle biti izgubljene i prije nego što se ispali prvi metak.

Slika nije dostupna Satelitske snimke otkrile zapanjujuću brzinu kojom Kina gradi svoj novi najmoderniji nosač zrakoplova

Primjer takve tehnologije, koja bi mogla biti odlučujuća u sukobima tijekom sljedećih godina, predstavila je izraelska kompanija Israel Aerospace Industries (IAI) i nazvana je Scorpius.

Riječ je o sustavu za elektroničko ratovanje i ometanje signala koji je, kako su naglasili iz IAI-a, prvi sustav na svijetu koji u isto vrijeme može ciljati više prijetnji na velikim udaljenostima. On se može postaviti na vozila koja se kreću zemljom, na brodove, pa čak i na letjelice, kako bi se zaista mogle eliminirati sve prijetnje i poremetiti radarski i komunikacijski sustav neprijateljskih zrakoplova, brodova, projektila itd.

Scorpius je poseban i specifičan po korištenju posebne tehnologije radarske osjetljivosti i snage prijenosa signala, koja je naprednija i moćnija u odnosu na dosadašnja rješenja. Zahvaljujući tome, Scorpius u isto vrijeme i na velikim udaljenostima može onemogućiti komunikaciju i navigaciju različitih prijetnji, odnosno ometanjem signala projektila može ih spriječiti u pogađanju cilja.

Slika nije dostupna Američka vojska krenula u razvoj najjačeg vojnog lasera kojeg je svijet dosad vidio

Adi Dulberg, generalni menadžer IAI-jeva obavještajnog odjela rekao je kako "zaštita vlastite elektromagnetske domene" ima ključnu ulogu u modernom ratovanju, kao što je vrlo važno i da se neprijatelju onemogući i onesposobi korištenje njihovih komunikacija.

Više o samoj tehnologiji pročitajte ovdje.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti